Guns’n’Roses: Use Your Illusion I & II CD vs. LP

Gunnarit onnistuivat siinä minkä olisi luullut olevan lähestulkoon mahdotonta – loistavan debyyttialbumin jälkeen julkaistu hillitön tuplaharkko löi itsensä suoraan kuulijoiden sydämiin. Tai oikeastaan voidaan puhua jopa neliharkosta sillä molemmat levythän ovat tuplia. Use Your Illusion -levyt olisivat olleet jo yksistäänkin musiikkipiirien ykköspuheenaihe, tuplana julkaisu on jotain jota ei yksinkertaisesti voi sanoin kuvailla. Levyjen biisit vaihtelevat bluesista rokettirollin kautta massiivisiin balladeihin. Kunnianhimolla ei ollut Use Your Illusion -sessioiden aikana rajaa.


Osallistuin aikoinaan, vuonna 1991, Use Your Illusion -kiertueelle Helsingin jäähallissa. Helsingin keikka pidettiin ennen kuin levyjä oli edes julkaistu. Monelle muulle bändille kyseessä olisi voinut olla riskialtis veto, mutta Länsirannikon kuninkaille moinen ei ollut mikään este, ei edes hidaste. Keikka oli todellinen toiveiden täyttymys, jotain jota vieläkin sydän syrjällään muistelen. Kuva Axl Rosesta laulamassa flyygelin ääressä ei ole hävinnyt vieläkään vaikka tapahtumasta on jo lähes 30 vuotta aikaa. Kova oli keikan lämppäri, Skid Row, vaan kova oli itse päätähtikin.


Use Your Illusion -kiekot pitävät edelleenkin pintansa rock’n’rollin historian parhaimpina saavutuksina. Siitä ei ole epäilystäkään. Juuri uudelleenjulkaistut 180-grammaiset vinyylit näyttävät ainakin ulkoisesti tekevän julkaisuille oikeutta, vaan miten on sitten soundien laita?


Ikävä kyllä nyt täytyy todeta että cd pesee vinyylin kirkkaasti soundipolitiikassa. Olkoon vinyyli sinänsä vaikka kuinka hieno esine ja kansitaide vertaansa vailla, olkoon painoa lätyllä se kuuluisa 180 grammaa. CD:n soundi on lämpimämpi, avoimempi ja, uskallanko sanoa, rokkaavampi. En tiedä mitä vinyylin kanssa oikein on mokattu mutta äänenlaatu on tosiaan selkeästi laserlevyä heikompi. Sääli etten voi tehdä vertailua alkuperäisten vinyylilevyjen kanssa, mutta ainakin uusintakiekolla tilanne on tämä. Ripottelen tuhkaa päälleni ja laitan esivahvistimen valikosta sourceksi CD:n.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s