Hifiasioiden mittauksesta, kuuntelusta ja testauksesta

Esimerkiksi Hifiharrastajien viestisivustolla (https://foorumi.hifiharrastajat.org/index.php) on taitettu peistä sivukaupalla siitä, mitä asioita voi mitata, onko mittauksissa näkymättömiä eroja olemassa ja kuka on puu- ja kuka kultakorva. Aika paljon tuntuu olevan porukkaa joka joko luottaa lähes pelkästään mittauksiin, tai sitten pelkästään korviinsa.


Molemmissa on tietysti puolensa. Mittaheikit voivat ulkoistaa tuskaisan erojen kuuntelun ja äänenlaatutulkinnan mittareille. Pelkästään omiin korviinsa luottavat saavat sellaisen laitteiston mitä haluavat kuunnella (!) mutta ovat helposti mielikuvamarkkinoinnin, ”gurujen” ja ylenpalttisen subjektivismin uhreja. Jos arkijärki ei pysy mukana, voi rahaa palaa aika paljon juttuihin jotka voivat lähennellä ”käärmeöljyä”. 

Hankaluutena on tietysti myös harrastajien luoma joukkopaine. ”On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön” lauloi Juice. Mitä enemmän porukkaa on jonkun asian puolesta, sitä hankalampaa on pitää oma mielipiteensä ja näyttää se. Ihan perusjuttu. 


Sehän on tietysti jokaisen oma asia kuinka harrastaa ja kuinka käyttää rahansa, mutta sitten kun omaa mielipidettä jaetaan universaalina totuutena, ollaan pielessä. Ja siinäpä se onkin; pitäisi osata sanoa oma mielipiteensä niin että kukaan ei hirveästi loukkaannu, ja vastavuoroisesti muut eivät saisi myöskään loukata. ”Minä olen tätä mieltä”, ”minä kuulen asian näin”, ketä haittaa? Taidetaan olla itseasiassa paljolti uskontodilemman kanssa samassa veneessä.


Paljon huomiota on herättänyt Yhdysvalloissa toimiva sivusto Audio Science Review  (Https://audiosciencereview.com) Sivuston ylläpitäjä Amir on kovan luokan elektroniikka-ammattilainen, ja hän on testannut jo huiman määrän audiolaitteita ja -komponentteja. Testaamista hänellä avittaa 200 000 $ arvoinen mittalaitteisto. Amir sekä mittaa että kuuntelee testattavat laitteet, mutta pääpaino on mittauksilla. Mikäli jonkun komponentin, vaikkapa kaiutinkaapelin, välille ei saada mitattavia eroja, Amir julistaa että eroja ei ole olemassa.


Arvostan suuresti Amirin mittauksia ja itsevarmuutta, mutta ihan noin pitkälle en itse mene mittauksien glorifioinnin kanssa. Tiede on usein laahannut empiiristen kokemusten perässä, ja kuka enää jaksaa vaikka muistaa minä vuonna maksa on julistettu terveelliseksi, minä vuonna taas haitalliseksi.

Tässä pari ihan mielenkiintoista linkkiä. Ensin mestaa pitävän Amirin haastattelu, alemmassa linkissä hänen tekemänsä testi B&W:n kaiuttimesta. 

https://www.youtube.com/watch?v=PhcJC7i_j3I
https://www.youtube.com/watch?v=U8VxlO68ses&t=2s


Tämän kaiutintestin nostan ylös mm. siksi että What Hifi antoi testin kaiuttimelle täydet viisi tähteä, vaikka mittauksista on nähtävissä että kaiutin on melkoinen susi. Olen monesti ihmetellyt että miten What Hifi tuntuu saavan lähes pelkästään loistavia tuotteita testeihinsä. Epäilyksen siemen lähti vähintään oraalle kun näin tämän Amirin testin. Olisi toki mielenkiintoista itsekin kuulla tuo ”*****” kaiutin.


Lähestulkoon firma kuin firma mainostaa tuotteitaan vähintään jonkun julkaisun testikehuilla. Todella moni mainostaa What Hifi -lehden testikehuilla. Onko kyse siitä että kyseinen lehti saa testattavakseen lähes pelkästään hyviä tuotteita vai missä vika? Vai tekeekö lehti niin pirusti testejä että niitä suosituksia riittää väkisinkin vähän joka suuntaan? 


Ennen Amirin testiä olin hieman tuon viimeisen lauseen kannalla. Mutta tämän kaiutintestin jälkeen kallistun jossain määrin siihen suuntaan että What Hifi voi kehua tuotteita ehkä ilman suuria ansioitakin. Varsinaisen mielipiteen muodostamiseen kaiutin pitäisi tietysti kuunnella.

En edelleenkään ole mittaususkovainen, mutta kyllä niiden mittaustenkin olisi hyvä olla edes siellä päin. Tuon kaiuttimen kohdalla ne olivat melko surkeat. Mielestäni hyvätasoisen tuotteen tulisi mielellään saavuttaa hyväksyttävä tulos niin mittauksissa kuin kuuntelukokeissakin.

Sitten päästään tietysti filosofiseen kysymykseen, mitä eroja tai asioita voidaan mitata, ja mitä niillä voidaan todistaa? Minulla ei tähän valitettavasti ole vastausta, ei oikein edes mielipidettä. Jotain asioita kyetään mittaamaan, jotain mielestäni ei.


Joissakin asioissa mitä ei voi mitata, olen kuullut ja kuulen eroja. Näihin kuuluvat rca-johdot, kaiutinkaapelit ja kuulokejohdot. Joissain tapauksissa olen ollut kuulevinani eroja jopa virtajohdoissa. Tästä täytyy ottaa vielä kunnollinen kuuntelusessio noihin liittyen. Töpselin kääntämisellä olen myös huomannut vaikutusta, tämä on tosin usein laitekohtainen asia.

Jos Amir osaisi suomea, pääsisin tällä ylemmällä lauseella hänen ”hullujen kirjoihinsa” sillä hän ei ole johdoissa saati virtakuvioissa mitannut tai kuullut eroja.


Kovasti olen koittanut kuulla eroja digitaalisen domainin puolella. Eli langallinen ethernet vs. langaton verkko, NAS vs. läppärijako (varsinaiseen hifi-NASsiin en ole päässyt käsiksi), tavallinen ethernetkytkin vs. hifi-ethernetkytkin, tavallinen ethernetpiuha vs. hifipiuha. Näissä en ole kuullut eroja, ehkä ihan hyväkin niin edes jossain säästyy rahaa. Amir on testannut ”hifikytkintä”, mutta ei löytänyt minkäänlaisia mitattavia tuloksia. Olisihan se tiety harrastusmielessä kivaa jos näissä kuulisi eroja, ja pääsisi tuunaamaan juttuja.
Se mikä näissä digipuolen jutuissa haittaa on se, että useat firmat puhuvat silkkaa palturia ihmisille jotka eivät välttämättä tietotekniikasta paljon tiedä. Kylvetään pelkoa ja epävarmuutta… ”uskallanko olla ilman hifikytkintä, kun valmistaja kertoo että tavalliset ethernetkytkimet on suunniteltu nopeus mielessä, eikä datan eheys mielessä?”. 

Onneksi Suomessa on paljon erikoistuneita hifikauppiaita joilta laitteita saa kokeiluun ja harrastaja voi sitten muodostaa oman mielipiteensä.


Mikä tämän jutun pointti sitten oli? Yksi, ehkä tärkein, on se että ollaan suvaitsevaisia. Hyväksytään erilaiset mielipiteet. Keskustellaan asiallisesti eikä loukata toisia. Koitetaan ymmärtää toisen ihmisen näkökulma ja ehkä ajatellaan että juuri minä itse en tiedä kaikkea.  Jos tähän päästäisiin niin varmasti useampi uskaltaisi kertoa omista kokemuksistaan ja mielipiteistään. Ja mitä useampi kertoo kokemuksistaan, sitä useampi voi oppia jotain uutta ja rikastuttaa harrastustaan.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s