David Bowie: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Tällä kertaa otan testiin saman levyn kaksi eri vinyylipainosta. Levynä on Dawid Bowien The rise and fall of Ziggy stardust and the spiders from mars. Vanhemman painoksen virkaa toimittaa RCA vuodelta 1980, Tuoreempi painos on taasen EMI:n vuonna 2012 julkaisema 180-grammainen remaster. Alkuperäinen painoshan löytyy jo vuodelta 1972. 

Dawid Bowien Ziggy stardust and the spiders from mars ei albumina paljon esittelyjä kaipaa. Kyseessä lienee Bowien kuuluisin levytys, jolta löytyy myös megahitti Starman. Suosittelenkin kyseistä levyä jokaisen asianharrastajan levyhyllyyn.

Uudempi painos soi erinomaisen hyvin; bassot ovat voimakkaat ja tymäkät, lautaset soivat aidon tuntuisesti ja varsinkin transientit lyövät voimakkuudessaan päin kasvoja. Myöd Bowien erinomaiset laulusuoritukset nousevat kolmiulotteisesti ”iholle”. Selkeyttä ja resoluutiota levyllä riittää. Kokonaisuudessaan voidaan levyn hifi-mielessä sanoa olevan referenssitasoa.

Miten nämä kaksi painosta sitten vertautuvat keskenään? Vanhemman RCA -painoksen diskantit ovat aika lailla kireämmät ja lautaset sihahtavat terävämmin, mutta eivät hengitä kuten uudemmalla painoksella. Basso on hyvällä tasolla mutta ei yhtä elävä kuin tuoreemmalla verrokilla. Bowien laulun suhteen paremmuus on ehkä makuasia; RCA -painoksella vokaalit soljuvat jotenkin elohopeamaisemmin, kun taas uudemmalla painoksella ollaan enemmän kuulijan iholla. Levyn taustajyrinä on RCA:lla voimakkaampi.

Kuten ylläolevasta varmaankin tulee selvästi ilmi, suosittelen hankittavaksi tuoreempaa painosta. Ei vanhempi painoskaan huono ole, mutta uudempi remaster on vain niin pirun hyvin tehty. Levykauppaan mars!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s