Virta-asiaa: suodattamaton sähkö versus suodatettu.

Minulla on laitteistossani kaksikin virtasuodinta. ”Vähemmän tärkeitä” laitteita kuten RIAA ja levysoitin suodattaa Monsterin suodin. Tärkeämmäksi katsomiani laitteiston osasia, kuten etu- ja päätevahvistimia sekä cd-soitinta, suodattaa taas Isotek Gemini.


Sain juuri vihjeen Wilenin Ossilta, että kokeilisin ottaa virtasuotimen pois RIAA:n ja levysoittimen edestä. Aika lailla skeptisesti suhtauduin tähän vinkkiin, mutta mitä sitä ei hulluuttaan kokeilisi. Suotimen poiston pitäisi vaikuttaa niin ääneen kuin taustanapsujen kuulumiseenkin.


Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Koska laitteistossani on melkoisen monta osaa, sähköjohtojen repiminen otti tovin, mutta vihdoin sain ne revittyä irti suotimesta ja liitin ne suoraan seinään menevään jatkojohtoon, jossa ei ole aktiivisia eikä passiivisia komponentteja.


No mikäkö oli tulos? Laitoin soimaan luotettavan sotaratsuni, Koinonian Frontline -lp:n. Levy on kulkenut mukanani jo 80-luvulta saakka ja sisältää mitä mainiointa sähköistä jazzia. En ole mikään jazz-mies mutta kyllähän sitä hyvän musiikin tunnistaa vaikka jazzista olisikin kysymys. Levyn soundipolitiikka on lähestulkoon täydellinen, se sisältää matalaa, mureaa bassoa kuten myös kirkkaita lautasia ja rauhallista sähkökitaraa. Joissakin biiseissä tilaa on myös saksofonille ja koskettimille.


Ensimmäinen kokemukseni oli pienehkö pettymys. Isolla volyymilla taustakohina kuulu edelleen, eli en osaa sanoa vaikuttaako ratkaisu napsuihin ja rahinaan mitään. Mutta entä sitten musiikki? Voi pojat. Nyt lähti skraitta rullaamaan ja musiikki soimaan niin kuin pitää. Musiikki soi pakottomammin, lautaset helähtävät kunnolla ja yläpäässä on leveyttä ja kolmiuloitteisuutta. Ihan uskomaton vaikutus. Rytmisyys rulettaa.


Kokeilkaa hyvät ihmiset tähä vinkkiä. Vaikka kuinka hassulta asia tuntuisikin, on se pienen vaivannäön väärti. Tulipas vielä mieleen että seuraavaksi mittaan vielä levysoittimen virtalähteen vaiheen.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s