Punainen levysoitin

Jokunen vuosi sitten sain puhelun isältäni; hän oli Sievissä tyhjentämässä kuolinpesää, ja löysi sieltä omien sanojensa mukaan ”punaisen levysoittimen”. Hän kysyi haluaisinko saada kyseisen soittimen. Vastasin kysymykseen myönteisesti, sillä voihan soittimen toimittaa helposti kierrätykseen mikäli sillä ei olisi käyttöä.

Asun itse Paimiossa, noin 500 km päässä vanhemmistani, joten kesti aikansa että tapasimme ja sain soittimen. Ja voi hyvänen aika millaisen soittimen!

En ollut aluksi uskoa silmiäni. Philipsin 60- ja 70-luvun soittimet olivat yleensä mielikuvituksettoman näköisiä muovisia laatikoita, mutta tämä soitin oli täysin toista maata.

Soitin on pyöreä kuin ufo tai ilmankostutin, ja ylemmän puoliskon, kannen, väri on läpikuultava, hieman violetista punaiseen taittava. Soitin on kuin suoraan Sci-Fi-leffasta, vaikka se onkin jo lähes 50 vuotta vanha. Design on ajatonta ja äärimmäisen tarkoituksenmukaista.

Soittimen ylempi osa toimii paitsi suojana, myös kaiuttimena joka on sekin pyöreä ja kannen keskellä. Laite ei siis tarvitse mitään erillisiä kaiuttimia tai vahvistimia, kaikki tarvittava on sijoitettu samaan kompaktiin laitteeseen.

Soitin kykenee soittamaan kaikki levyformaatit, sillä siinä on valinta 33, 45 ja 78 -kierroksisille levyille. Eli soittimelle kelpaavat vinyylisinglet, vinyylilevyt sekä ”savikiekot”.

Kokorajoitteiden takia vain 45 rpm singlet voi soittaa kannen ollessa kiinni, muissa formaateissa levy tulee ulos joten kansi täytyy pitää auki.

Soitin käynnistetään nostamalla äänivartta ja naksauttamalla sitä oikealle, silloin moottori alkaa pyörittää levyä ja soittimen sisäinen vahvistin käynnistyy. Sitten äänivarsi lasketaan levylle ja sulosoinnut alkavat kuulua kaiuttimesta. Soittimessa on vieläpä sen verran automatiikkaa, että levyn loputtua se osaa katkaista toiston automaattisesti.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Soittimen suunnittelun hienouksia ovat esimerkiksi täysin pohjapuoliskoon integroitu kantokahva, ja laite toimii vieläpä joko pattereilla tai verkkovirralla. Eli tämän soittimen voi ottaa mukaan vaikkapa piknikille tai uimarannalle. Verkkovirtajohdolle on tietysti oma kolonsa laitteen pohjassa, tähän koloon laitetaan myös tarvittaessa patterit.

Laite on kohtuullisen harvinainen, itselleni ei tätä soitinta ole koskaan muulloin tullut vastaan, eikä eräs tuttu RTV-huoltajakaan ole moista kuunaan nähnyt. Netistä https://www.google.com/amp/s/www.pinterest.com/amp/pin/250583166737703739/ löytyy soittimesta kuvia. eBayssa soitinta näkyy silloin tällöin, kauppahinnat ovat olleet parin sadan euron paremmalla puolella.

Tällaista tällä kertaa, on todellinen onni olla moisen todellisen vintagelaitteen omistaja.
https://m.youtube.com/watch?v=DT-3gezLQdA

Yksi kommentti artikkeliin ”Punainen levysoitin

  1. Onpa hieno löytö, onnittelut! En ole itsekään moista nähnyt 60 vuoden hifitaipaleeni varrella. Itselläni oli kyllä ensimmäisenä soittimena harmaa laatikkomallinen Philips jossa oli tuo sama varsi ja koneisto. Äänirasia on keraaminen ja antaa parisataa millivolttia ulos ja kun kuorma on >300 kohm, mitään RIAA- korjausta ei edes tarvita. Suoraan sisään vaikka vanhan putkiradion levysoitin- inputtiin.
    Vintage- terveisin, Mauri Pännäri

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s