This is my truth, now tell me yours

Viime aikoina on jonkin verran ollut kuplintaa viestimissä, näiden mukaan Linn -merkkisellä levysoittimilla ei voi soitta rokkenrollia. Tai heviä. Sen tuottama musiikki on hienopieruista, särmätöntä, pehmeää. Voipa musiikki toistua jopa niinkin tylsästi että kuulija nukahtaa kesken kaiken.

Minulla on ollut Linn -merkkinen levysoitin noin viimeisen kuuden vuoden ajan. Hevimusiikkia olen digannut siitä asti kun olin 11-vuotias, eli 36 vuotta. Laskeskelin juuri että olen tähän mennessä nähnyt yli tuhat keikkaa, joista varmaankin >80% liittyy jollain tavalla raskaampaan musiikkiin. Erilaisia artikkeleja liittyen musiikkiin olen kirjoittanut satoja; niin levyarvioita kuin haastattelujakin. Lisäksi vielä keikkaraportit.

Ainakin kuvittelen että harrastuneisuuteni myötä minulla on jonkinlainen käsitys siitä miltä rokkenrollin tai hevimusiikin pitää kuulostaa. Ja kuinka särökitara särkee.

Johtuen kommenteista joiden mukaan Linnillä ei hevi soi, päätin lähteä kokeilemaan tilannetta omalla Linn-merkkisellä soittimellani. Tarkemmat speksit soittimestani löydät https://diabolusinhifi.com/2018/12/14/kaytossa-oleva-laitteisto/

Nyt pitää tietysti muistaa että soundi on levysoitinkohtainen, eli se voi olla erilainen riippuen siitä millaisella konfiguraatiolla mikäkin soitin on varustettu. Ei siis voida sanoa että ”Linnillä juttu x ei onnistu vaan juttu y toimii”, vaan ennemmin niin että ”omalla soittimellani tilanne on x tai y”.

Otin piruuttani ensimmäiseksi koekappaleeksi Led Zeppelinin II -albumin. Minulla on siitä varsin hyvälaatuinen 80-luvun vinyylipainos, olen käyttänyt sitä useinkin laitetesteissä. Tämä vertailu ei sinänsä toimi, sillä suoratoistopalveluista löytyy ainoastaan remaster -versio kyseisestä albumista. CD:llä minulla ei tätä levyä ole. Mutta heitetään nyt piruuttaan sananen siitä että aina uusi ei ole parempi. Nimittäin remaster on pilalle puunattu, juurikin hienopieruinen versio originaalista. Vinyyliversiolla omalla soittimellani kuulemani romuluinen basso puuttuu, eivätkä muutkaan soundit ole sen raisumpia. Dynamiikasta on jäljellä vain haamu.

No, seuraavaksi testi jolla on jo käytännön merkitystä. Therionin Deggial -albumilta löytyvä avausbiisi Seven Secrets of the Sphinx. Levarilla kitaroissa on enemmän kokoa ja särmää kuin Tidal -versiolla. Kuoro on kolmiulotteisempi ja korkeampi mustalla platalla. Tarvitseeko enempää sanoa tästä testiyksilöstä?

Manfred Mann’s Earth Bandin erinomainen Solar Fire pyörittää hienosti sukkia jaloissa. Ja omalla levysoittimellani soitettuna kuulostaa varsin uskottavalta ja kolmiulotteiselta. Kitarat riipivät kuten pitää, basso on elävä ja kokonaissointi livemäinen. Kaukana ovat liian fiinit soundit, vaan juuri tällaiselta pitä rokin soittamisen kuulostaa.

Metallican hyvillä soundeilla varustettu ”Black album” seuraavaksi. My Friend of Miseryssa lautaset kuulostavat lautasilta eivätkä kihinältä. Kitaroiden raavinta kuulostaa sopivan säröiseltä ja niissä on edgeä eli särmää. CD:n olen ripannut flac-tiedostoiksi. Flacin soundi on itseasiassa hiotumpi ja säyseämpi kuin vinskan!

Mitä voimme päätellä ylläolevasta? No ainakin sen että minun Linnilläni rokki raikaa mainiosti. Mutta minkä takia sitten jotkut muut ”Linnit” voivat olla liian pehmeäsoundisia? Yksi merkitsevä tekijä on äänirasia. Esimerkiksi Adikt on soinniltaan pehmeämpi ja siloiteltu kuin minulla käytössä oleva Krystal. Myös soittimen päälaakerilla on suuri merkitys soundiin, omalla soittimellani mentiin parempaan, tiukempaan ja tarkempaan suuntaan kun vaihdoin Cirkuksen Karouseliin. Cirkusta edeltävään malliin en ole tutustunut, mutta tuskinpa se kahta edellä mainitsemaani parempi on.

Tässä lista, jossa on kerrottu soittimeen tehdyt päivitykset vuoteen -93 saakka. Valitettavasti en ole löytänyt tuoreempaa listaa. Sen tiedän että ainakin plinttiä on tämän listan tekemisen jälkeen vahvistettu, ja uusi päälaakeri on tullut 2020. Kuten listasta näkyy, muutoksia soittimeen tehdään suunnilleen vuosittain.

yearserialmodification
199390582Cirkus LP12, Cirkus bearing and subchassis upgrade fitted as standard.
199288950Top Plate with additional stud which improves the coupling of the top plate to the Plinth and secures the motor corner.
199187672LP12 mechanics only, LP12 sold as a mechanical assembly only. Three power supply options available: Lingo, Valhalla and Basik. Valhalla and Basik (Basik PSU supplied with 45 rpm adaptor).
199187672Trampolin kit, suspended base board available as an upgrade, solid base board replacing hardboard base
199187206valhalla has motor thrust pad small cap factory fitted (glued in position) to reduce noise level.
199187047lingo has motor thrust pad small cap factory fitted (glued in position) to reduce noise level.
1990N/ALingo direct coupled power supply for the LP12, offers low noise oscillators, precision filtering, separate drive for both phases and electrical isolation from mains supply.
198981000Grommets composition changed to a new harder, denser rubber. Improves performance of suspension.
198979700Motor thrust pad, motor thrust pad replaced with stainless steel ball bearing. Reduces motor noise.
198779160Armboard material changed to MDF core, laminated top and underside. Increases rigidity of armboard, creating improved platform for tonearm.
198770000Bearing housing, improved bearing liner material and thrust pad specification. Bearing liner machined to tighter tolerances, thus creating better speed stability. Changed to black oil. Tightened grinding tolerance.
1986n/aLid is changed for translucent type.
198454100Sub-chassis, added strengthening bar, spot welded in place. Increases rigidity and strength. late ’70s Attached strengthening bar with epoxy glue. Superior bond; increases rigidity.
198453000Plinth, enlarged corner blocks, strengthens and increases rigidity of plinth.
198238800Valhalla power supply, electronic speed control with a sophisticated crystal controlled power supply. Isolates the rotation of the turntable motor from variations in the electrical supply.
198132800Nirvana kit Improved material specification of many integral mechanical components. Improved suspension and stability.
197927000Lid and hinges lid prop removed and hinges changed to spring loaded, self supporting.
197823000Top-plate added two holes for 6 x 0.5 self tappers into wood block
19742000Main bearing liner material changed.
19742000Sub-chassis strengthened by addition of strap, spot welded in place.
19742000Motor control motor control pcb changed from terminal strip to small circuit board.
19742000Mains switch changed from two buttons to single switch with mains neon.
19730000Linn LP12 Sondek introduced

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s