Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita

Johdanto

Kun puhutaan hyvistä tallenteista, kovin harvoin mainitaan live-esiintymisiä. Livet mielletään usein hieman pakollisiksi pakkopulliksi, ihan kuten kokoelmalevytkin. Ne ketkä ovat livelättyihin enemmälti tutustuneet, tietävät että noin ei tarvitse olla. Nimittäin parhaimmillaan live-esiintyminen nostaa bändin korkeammalle pallille ja hyvä äänite taltioi yhtyeen energian kahlitsemattomana. Myös yleisö on usein mukana tuomassa tunnelmaa livelevyillä. Pahimmillaan se kuuluu läpi biisien ärsyttävänä piirteenä, parhaimmillaan sitä kuullaan silloin tällöin tuomassa eloa ja lämpöä esitykseen. Parhaimmillaan bändin ja yleisön synteesi kirittää soittoa entistä parempaan lentoon. Voin sanoa omaavani kohtalaisen paljon keikkakokemusta yleisön puolelta, vuodesta -91 tähän päivään mennessä olen nähnyt vajaan tuhat keikkaa. Laitanpas tähän jonkinlaisen top 5 -listan, sekalaisessa järjestyksessä:

-Guns N’Roses Helsinki jäähalli 1991, jälkimmäinen keikka

-Dream Theater Helsinki Tavastia 1995

-Mercyful Fate Saksa, Wacken Open Air 1999

-Ayreon Hollanti, Tilburg 2017

-Therion & Moonspell, Lepakko 1998

En lähde tähän sen kummemmin perustelemaan miksi minkäkin keikan olen tuohon listannut, ainakin niille jotka jotain noiden bändien päälle ymmärtävät asia on selvä.

Aloitan nyt sarjan kirjoituksia, joissa kussakin esittelen yhden livetaltioinnin. Se voi olla äänite cd:llä tai lp:llä, mutta myös DVD tai blu–ray. Varsinkin kuvatallenteita minulle on kertynyt jonkinlainen pino, ja onneksi voin sanoa että joukossa on useampikin ”ässä”. Koitan sarjassani välttää kuluneimpia itsestäänselvyyksiä, kuten vaikkapa sinänsä mainiota Deep Purplen Made in Japania.

Toivon myös että te, hyvät lukijat, osallistutte artikkelisarjaan ja kerrotte hyvistä livetallenteista juttujen kommenttiosioissa. Hyviä livelevyjä ei voi koskaan olla liikaa!

Linkki seuraavaan osaan alla:

Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita, Osa I – Diabolus in HiFi

2 kommenttia artikkeliin ”Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s