Musiikkigenre: EBM

Varoitus: tämä genre ei sovi kaikille. Jos kohdallasi on näin, pidä mölyt mahassasi.

EBM, Electronic Body Music. Genre on aika harvinainen ihan maailmanlaajuisestikin, ja suomessa se vasta harvinainen onkin. 80-luvulla syntynyt genre yhdisti elektronista- ja industrialmusiikkia, usein varsin synkissä sävyissä. EBM-termin keksi uraauurtava bändi Front 242. EBM on suosittua lähinnä goottipiireissä, tämä johtunee molempien genrejen kovin synkästä ajatusmaailmasta.

On luonnollista että mikä tahansa genre muuttuu ja kasvaa vuosikymmenten mukana. EBM:ää voitaneen pitää nykyään sateenvarjona, jonka alle lukuiset alagenret kuuluvat. Rankemman pään EBM:ää kutsutaan nykyään esimerkiksi elektroindustrialiksi, aggrotechiksi tai hellektroksi. EBM:n alle lasketaan myös monia kevyempiä akteja. Näistä esimerkkeinä vaikkapa aivan erinomaiset VNV Nation, And One, Thermostatic sekä Elegant Machinery.

Osaan nauttia EBM:n rankemmasta laidasta sekä myös kevyestä siivestä. Huomattavasti enemmän tulee kuitenkin kuunneltua sitä raskasta, misantrooppista ja nihilististä osastoa. Raskaimmillaan EBM on kuin kuolema; hidas, synkkä, pimeä. Useat EBM-bändit osaavat kuitenkin kuorruttaa raskasta ulostuloaan melodisilla syntikoilla, jolloin saadaan aikaiseksi hieman erikoinen vaikutelma: musiikki on erittäin raskasta mutta päällä sirkutellaan melodioilla. Raskautta lisäävät usein särötetyt soundit ja efektoidut vokaalit.

Front 242:n lisäksi yksi genreä alkuajoista määrittänyt bändi on Suicide Commando. Belgialaisen Johan Van Royn luomus on EBM:ää parhaimmillaan: raskasta, melodista, synkkää. Laulut kertovat itsemurhista, kuolemista ja epätoivosta. Täytyy nostaa hattua herra Van Roylle, hän on alansa todellinen auteur: musiikit, sanat, laulut ja keikoilla näytettävät videot ovat kaikki hänen omaa käsialaansa. Ja mitä videoita ne ovatkaan. Muistan kun näin Suicide Commandon ensimmäistä kertaa Saksassa M’era Luna -goottifestareilla 2008. Soittajien takana olleelle videoseinälle heijastettiin mm. videota valkoisessa, kaakeloidussa huoneessa olevasta naisesta joka viilteli käsiään niin että veri vain lensi. Love Breeds Suicide -biisin aikana videolla näkyi kuvakollaasi ihmisistä itsemurhan jälkeen: puolikkaita päitä, päitä hirttoköysissä jne. Rankkaa ja synkkää tavaraa. Nykyään Johan Van Roy on osittain antanut periksi nykyajalle ja videoita on huomattavasti siistitty. Biisit sensijaan ovat edelleen synkkiä ja vaikuttavia.

EBM-keikat, kuten ehkä jo huomasitte, voivat olla varsin merkillisiä ja mielenkiintoisia. Moni bändi käyttää taustalla videoita, uniformufetisismiä harrastava Nachtmahr tuuttaa lavalla toisen maailmansodan aikaisia sotavideoita. Jotta vääriä tulkintoja ei tulisi, videoilla näytetään jatkuvasti tekstiä ”War is not the answer”. Noisu-Fx taas pyörittää taustalakanalla lähikuvaa muurahaisten elämästä. Sotavideoita hyödyntävä Feindflug on lisäksi koristellut lavan naamiointiverkoilla ja mm. ilmatorjuntakonekiväärillä. Siistiä!

Parhaimmillaan EBM-keikat saavat aikaan todella kokonaisvaltaisen vaikutuksen. Maailmanlopulta kuulostava kovalla äänenvoimakkuudella soitettu musiikki, videot, bändin lavapreesens. Ja lisäksi tanssi. Suurin osa mustiin pukeutuneesta EBM-kansasta tanssii tai tamppaa musiikin tahdissa hidasta paikallaan tapahtuvaa tanssia, jossa liikutaan myös hieman vaakasuorassa oikean ja vasemman välillä. Fiilis on kuin manalan joukot olisivat vallanneet keikkapaikan. Tuhat + henkeä vetävä lentokentän hangaari M’era Luna -festareilla on melkoinen kokemus jonkun hyvän EBM-aktin aikana.

Joku voi ihmetellä että mitä ihmeen järkeä on lähteä keikalle kuuntelemaan elektronista musiikkia joka soitetaan läppäreiltä? No, ensiksikin jo edellä mainitsemani seikat. Lisäksi usein bändit ovat muuttaneet biisejään livekeikoille, eli aina ei voi olla varma mitä tulee vastaan. Monella bändillä on lisäksi liverumpali, näin toimii esimerkiksi Suicide Commando.

EBM:n kermaan kuuluu bändi nimeltä Hocico. Kaksimiehinen meksikolaisbändi tuuttaa ilmoille hyvin väkivaltaista musiikkia, ja kovin väkivaltaisia ovat myös keikoilla näytettävät videot. Gootit ovat yleensä hyvin säyseitä eikä keikoilla näy esimerkiksi hevipiireistä tuttuja moshpiteja. Mutta usein Hocicon keikoille eksyy jengiä joka yltyy hieman väkivaltaiseksi väkivaltaisen musiikin mukana. Tämä porukka sijoittuu lähelle lavan etureunaa ja tönii ja pomppii toisiaan vasten musiikin edetessä. Osaavaa kyynärpäiden käyttöä suositellaan.

Missä EBM-keikoista sitten pääsee nauttimaan? Suomessa ala on ollut pitkään Helsingin Wäiski-ravintolalaivalla tapahtuvan goottiklubin varassa. Mutta positiivista kehitystä on tapahtunut, toissa vuonna jo toista kertaa pidetty Hellsinki industrial fest (Imperiumi.net / Artikkelit ) on tuonut useammankin alan kermaa edustavan bändin Suomeen. En myöskään ollut uskoa silmiäni kun näin että Suicide Commando esiintyy Helsingissä On the rocks -keikkapaikassa (Imperiumi.net / Artikkelit ).

Jos totta puhutaan, niin kunnon EBM-festeistä nauttiakseen täytyy lähteä ulkomaille. Laajimmin genreä pääsee ihastelemaan M’era Luna -goottifestareilla (Imperiumi.net / Artikkelit ) Saksassa, Hannoverin lähimailla. Toinen hyvä vaihtoehto on talvella pidettävä E-Tropolis -festari (Imperiumi.net / Artikkelit ) joka koostuu lähinnä EBM-akteista. Tämäkin pidetään saksassa.

Osa EBM-joukosta on opetellut perusteellisesti kuinka EBM:ää tulee tanssia. Tuloksena on hyvin erikoinen paikallaan tapahtuva tanssi jossa käsiä liikutellaan monipuolisesti ja jalat kulkevat mukana. Monesti tätä tanssitapaa harrastavat ”cybergootit”, joilla on asiaankuuluva vaatetus. Siihen kuuluvat kasvomaskit, ”orasputket” päässä, erilaiset lateksivaatetukset ja värikkäämmätkin osat. Tämä siis naisilla. Miehet ovat perinteisesti tyytyneet mustaan vaatetukseen sekä kasvomaskiin tai kaasunaamariin. Täytyy hattua nostaa tälle jengille, moinen vartalonhallinta vaatii harjoittelua. Cybergootin tanssi M’era Lunassa on hieman erilaista kuin teknobilettäjän Pattayalla.

Mainitsin jo aiemmin että EBM on perinteisesti ollut suomessa huonosti edustettu, mutta viime vuosina ollaan menty hyvään suuntaan. Suomalaisia EBM-bändejä ei ole liikaa, taitavat mahtua yhden käden sormilla laskettaviksi. Ehdottomasti kautta aikain paras suomalainen EBM-akti oli Beati Mortui (Imperiumi.net / Artikkelit ), joka oli todellakin kansainvälistä tasoa. Mahtavia melodioita, tarttuvia biisejä. Sääli vain että bändin maestrot Sami Keskinen ja Jarno (en muista sukunimeä, sorry) lopettivat orkesterin jo kauan sitten. Tämän jälkeen Sami Keskinen on tehnyt jokusen biisin, esimerkkinä vaikkapa aivan erinomainen Shades of Hell -nimellä toimitettu Kuolleet Sielut. Kappale (Kuolleet Sielut by SHADES:OF:HELL (soundcloud.com) ) julkaistiin Endzeit Bunkertracks VII -kokoelmalla.

Remixit kuuluvat kiinteästi EBM:n maailmaan. Pienen skenen ansiosta EBM-bändit usein tuntevat toisensa, ja tekevät remixejä kaverihengessä. Remixit tuovat parhaimmillaan jonkun uuden näkökulman biisiin, ja käypä joskus niinkin että remix on parempi kuin alkuperäinen. Musiikin elektronisuudesta johtuen remixien tekeminen on kätevää – tätä kulttuuria olisi vaikea kehittää vaikkapa hevimusiikin pariin. Toki täytyy myöntää että aina silloin tällöin nähtävät koko levyllisen täyttävät remixit yhdestä biisistä voivat olla hieman puuduttavia.

Miten muu maailma sitten suhtautuu EBM:ään? No, genren harvinaisuudesta johtuen ei juuri mitenkään. Lähinnä kummeksuminen liittyy välillä hyvin omituisestikin pukeutuneeseen jengiin. Monen mielestä EBM on ”vaan teknoa”. Näiden teknikoiden ymmärryksen tasoa ja aiheeseen perehtyneisyyttä voidaan epäillä. Ikävä välikohtaus tapahtui vuonna 2020, kun Saksassa 16 Antifan jäsentä hakkasi neljä Nachtmahrin keikkaa kadulla jonottanutta. Toivon todellakin että tällaiset ylilyönnit eivät toistu. Teko osoittaa pelkkää raakalaismaisuutta, raukkamaisuutta ja sitä että asioita ei ymmärretä. Mutta näinhän se on aina ollut, erilaisuudesta sakotetaan.

Olen aika varma siitä että EBM tulee jatkossakin kulkemaan marginaalissa. EBM on liian erilaista, liian synkkää, liian totta. Ja totuushan on usein vastenmielistä tai pelottavaa.

Mikäli haluat sukeltaa sekaan EBM-musiikkiin, voit tehdä sen vaikka alla olevasta linkistä. Siinä on oma EBM-soittolistani.

https://embed.tidal.com/playlists/326e2166-50a2-4c6f-9791-b9584aec6c9e?layout=gridify

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s