Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetalllenteita, osa V

Osa V: Opeth, Lamentations

Ruotsalainen Opeth aloitti elonsa jo vuonna 1989. Tuosta kokoonpanosta ei tosin ole enää yhtään jäsentä jäljellä, ja voidaankin sanoa bändin uran käytännössä alkaneen 1992, kun laulaja-kitaristi Mikael Åkerfeldt liittyi bändiin.

Alkuvuosina Opeth oli melkoista death metalin juhlaa, ja jo tuolloin bändin ulosannissa oli paljon enemmän kuin mihin perinteinen kuolometalliorkesteri pystyi. Soitossa oli koukkuja, välillä akustista kitaraa, ja jotain erittäin vaikeasti määriteltävää karmaa.

Ensimmäinen suuri muutos tapahtui Blackwater Park -levyllä, jota kuunnellessa varmasti monellakin death metal -puristilla meni kahvit väärään kurkkuun. Levyllä oli huomattavasti aiempaa enemmän akustisia juttuja, vaikutteita 70-luvulta jne.

Vuoden 2003 Damnation oli vihdoin ja viimein täydellinen irtiotto aiemmasta. Levyllä ei kuulla särökitaraa tai örinää, vaan albumin täyttävät akustiset, haikean kauniit kappaleet joissa vokalisti Mikael Åkerfeldtin sävykäs ja moniulotteinen ääni pääsee todellakin oikeuksiinsa. 70-luvun vaikutteet ovat rikkaina kuultavissa, ja sielukas kitarointi on erinomaisen kaunista.

Olen pitänyt Opethin hieman omituisesti vinksallaan olevasta musiikista jo 90-luvulta alkaen, tosin täytyy myöntää että nyky-Opeth ei enää maistu. Damnation oli itselleni vedenjakaja; loistava levy, jonka jälkeen mikään Opeth-levy ei oikein enää innosta. Damnationin intensiivisyys ja tunnelmallisuus söivät kohdallani mahdollisuuden siihen, että jaksaisin bändin uudempia tuotoksia enää suuremmin diggailla. Olen toki uudempaakin tuotantoa koittanut kuunnella, mutta se menee kohdallani turhan progemaiseksi huuruiluksi.

Lamentations -live äänitettiin ja julkaisiin vuonna 2003, samana vuonna kun Damnation äänitettiin.

Lamentations koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa soitetaan Damnation -levy kokonaisuudessaan, jälkimmäinen taas sisältää vauhdikkaampaa menoa Deliverance- sekä Blackwater Park -levyiltä.

Lontoon Shepherd’s Bush Empiressa äänitetty live on tunnelmallinen ja kaunis. Pääosassa on Mikael Åkerfeldt, joka jo pelkällä olemisellaan, silmillään ja pienillä liikkeillään luo intiimin tunnelman. Mutta hyvin hoittavat tonttinsa myös bändin muut jäsenet. Eleetöntä, hivenen herkkää suorittamista joka ukolta. Hieno Damnation -albumi saa tällä livellä ansaitsemansa kohtelun.

Keikan valaistus on hoidettu erinomaisen hyvin, värejä käytetään usein, mutta tyylitajuisesti. Osaltaan valaistuskin vaikuttaa sielukkaaseen tunnelmaan.

Kahdeksantena biisinä, juuri ennen Damnationin päättävää Weakness -biisiä, kuullaan Blackwater Park -levyn upea Harvest. Harvest on melodinen, herkkä, kaunis, upea ja yksinkertaisesti toimiva. Harvestin jälkeen Weakness jää ehkä hieman liian valjuksi kokemukseksi.

Mutta Weaknessin jälkeen jyrähtää. Käsi- ja säärikarvat nousevat välittömästi pystyyn kun Deliverance -levyn Master’s Apprentices jyrähtää käyntiin. Nyt bändin jäsenet vaihtavat kunnon death metal -vaihteen päälle, niin soitossa kuin olemuksessakin. Hauska knoppitieto on se, että jonkin verran death metal -pitoinen Deliverance äänitettiin samaan aikaan kuin akustinen Damnationkin. Eikä Master’s Apprentice pelkkää rujoa death metalia toki ole, siinäkin on puhdasta laulua, 70-luvulta haisevaa kitarasooloa ynnä muuta. Mutta hieno biisi silti.

On harmillista että enemmän rappausta sisältävä osasto on vain viiden biisin mittainen, ja senkin biisit ovat 2000-luvun puolelta. Mielelläni olisin kuullut jonkin värssyn 90-luvun rankempaa paahtoakin.

Teknisesti Lamentations on hyvä, muttei loistava. Kuva on hyvin kuosissa, mutta jostain syystä matalamman puolen soundit ovat kovin vaisuja. Muuten soittimet on äänitetty varsin hyvin, ja kaikki nyanssitkin kuuluvat mainiosti.

Mikäli pidät Damnation -levystä, on Lamentations pakkohankinta. Muussa tapauksessa kannattaa eurot sijoittaa johonkin muuhun.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s