merl saunders live keystone

Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita, osa VII: Merl Saunders & Jerry Garcia

Osa VII: Merl Saunders & Jerry Garcia, Live at Keystone

Vuonna 2008 kuollut Merl Saunders oli erinomaisen tatsin omannut kosketinsoittaja / biisintekijä, jonka Hammond-soitto oli parhaimmillaan erinomaista. Saunders teki 70-luvulla paljon yhteistyötä Grateful Deadin vokalistina parhaiten tunnetun laulaja/kitaristi Jerry Garcian kanssa.

Live at Keystonen biisikokoelmalta löytyy sekä omia biisejä, että covereita. 1973 äänitetty live alkaa Bob Dylan -coverilla Positively 4th Street. Jo tästä käy selväksi, että tulossa on jotain spesiaalia. Rumpali Bill Vitt sekä basisti John Kahn ovat myös jo aiemmin mainitun kaksikon lisäksi taidokkaita soittajia.

Bändin musiikillinen ilmaisu on sekoitus jazzia, bluesia, rockia ja fuusiota. Biisit on kyllästetty soittajien hyvin yhteentoimivalla jammailulla ja sooloilulla; ne eivät ole kuitenkaan itsetarkoutuksellisia, vaan toimivat yleensä mainiosti. Tosin joissain kohdissa olisi hieman vähemmälläkin selvitty. Ja minä kun en todellakaan ole mikään jazz-fani, niin useamman minuutin mittaiset jamittelut menevät liian pitkälle.

Parhaimmillaan levy on silloin, kun Jerry Garcia on äänessä. Miehen jatkuvasti hajoamispisteessä olevalta kuulostava ääni on herkkä ja vaikuttava, ja se tuo kappaleisiin ihan oman tunnelmansa. Vaikkapa The Harder They Come on tästä hieno esimerkki.

Äänenlaadullisesti tämä tupla-lp on kaksijakoinen; levy on koostettu kahden peräkkäin olevan päivän keikoista, ja jostain syystä ilmeisestikin ensimmäisen päivän keikan soundit ovat hyvät, mutta toisen keikan soundit ovat melko tumput ja mitäänsanomattomat. En tiedä mistä tämä voi johtua, sillä keikat pidettiin samassa paikassa. Eli mikään hifistin ekstaattinen päiväuni ei ole kyseessä.

Kun nyt levyä jonkinmittaisen tauon jälkeen kuuntelen, ei se valitettavasti ole ihan niin hyvä kuin mitä muistelin. Kelpo tavaraa silti, mutta liikaa jazzia omaan makuuni, varsinkin levysatsin kakkoslevy sisältää sitä liikaa. Mutta parhaimmillaan levy yltää erinomaisuuteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s