Asiaa sähköstä: häiriöt käytännössä

Olen kovasti ihmetellyt sitä, miksi äänentoistolaitteistoni musiikki pätkii aina, kun käytän Pro-Ject -levypesuriani. Ääni katoaa pariksi sekunniksi kun laitan vaikka pesurin moottorin päälle, sitten palaa taas itsestään. Mikään laitteista ei mene pois päältä, vaan ääni siis palaa hetkisen kuluttua takaisin.

Minulla on kuunteluhuoneessa kahdessa eri kohdassa ”tuplarasiat” seinässä, eli kumpaankin saa kiinni kaksi töpseliä – yhteensä siis neljä. Kaikki rasiat ovat saman 16A sulakkeen takana. Talo on rakennettu 11 vuotta sitten.

Lähtökohta on se, että levypesuri ja striimeri olivat samassa ”tokmannilaisessa”. Kun soitan musiikkia striimerin kautta, ääni pätkäisee joka kerta kun käynnistän pesurin. Päätän siirtää striimerin Enerrin jonkinlaisen suotimen sisältämään jakoblokkiin, seinässä saman rasian viereiseen pistorasiaan. Nyt häiriöt vähenivät huomattavasti, mutta pätkäisy tulee yhä silloin tällöin; ehkä kerran tusinasta levypesurin käynnistämisestä / sammuttamisesta. Aiemmin pätkäisy tuli joka kerta.

Seinän toisessa päässä sijaitsevassa pistorasiassa minulla on kiinni Isotekin vanha Gemini -jakoblokki jossa on myös jonkinlainen suodin. Tämä on paras ratkaisu, nyt musiikki pätkäisee enää noin kerran, kun levypesurin virtakytkintä napauttelee 20-30 kertaa.

Minulla ei ole aavistustakaan, mistä moinen häiriökäyttäytyminen voi johtua. Vaikuttaa siltä, että jotkut sähköissä kiinni olevat laitteet voivat tavalla tai toisella päästää häiriöitä sähköverkkoon.

Aluksi ajattelin, että ehkäpä ongelma koskee vain striimeriä, ja siinä on joku halpa virtalähde joka ei kykene selviämään häiriöistä. Päätän todentaa ongelman sillä, että siirrän etuvahvistimen, päätteen sekä levysoittimen virtalähteen kiinni samaan tokannilaiseen, jossa levypesurikin on.

Nyt päästiin aivan katastrofaaliseen tilanteeseen: laitan levypesurin päälle, kaiuttimista kuuluu melkoinen poksaus, ja vielä jotain sirinöitäkin. En testaa tilannetta sen enempää, vaan päätän jättää pesurin omaan töpseliinsä, ja kaikki muut laitteet mahdollisimman kauas siitä.

Nyt toivonkin sähköstä enemmän ymmärtäviä selittämään, mistä voi olla kyse? Ja voiko tämä olla jollain tavalla tekemisissä omituisten kuulohavaintojeni kanssa, että virtablokit ja virtakaapelit voivat vaikuttaa äänenlaatuun?

PS: Yhden toisenkin laitteen kanssa olen päässyt ongelmiin. Kun eräs led-lamppu oli kiinni sähköissä, kaiuttimista kuului sirinää. En nyt muista missä pistokkeessa se oli kiinni.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s