Striimaus vs. LP: Iced Earth, Incorruptible

Striimaus: Qobuz 24-bit 48 Khz hi-res

LP: Tupla-LP josta kolme puolta käytössä

Testissä käytetty laitteisto

Amerikkalaisen heavy/power metalin suurimpiin menneisyyksiin kuuluu Iced Earth. Bändi tuli vimme vuosikymmenten aikana tunnetuksi äärimmäisen tarttuvista, loistavaa kitarariffittelyä ja vokaaleja sisältävistä albumeistaan. Bändin nokkamiehen, Jon Schafferin, biisikynä tuntui ehtymättömältä sillä tuoreimmatkin julkaisut olivat täysin relevantteja genressään, ja taistelivat edelleen kärkisijoista.

Mutta sitten. Jon Schafferin patriotismi lähti pahasti käsistä, ja herra yritti vallata Capitol -kukkulaa muun pölvästijoukkion kanssa. Linnareissuhan siitä tuli, eikä vielä tiedetä kuinka pitkä. Kaikki Schafferin bändikaverit irtisanoivat itsensä Iced Earthista, kuten myös laulajalegenda Hansi Kursch hänen ja Schafferin yhteisestä Demons & Wizards -projektistaan. Nyt Schaffer yrittää vielä lypsää jotain irti Iced Earth -nimikkeestä, julkaisten aivan kammottavan A Narrative Soundscape -albumin. Siinä hän lukee vanhojen biisien sanoituksia jonkinlaisten melkoisen onnettomien soitintaustojen päällä.

Vuonna 2017 päivänvalon nähnyt mainio Incorruptible -albumi jäänee viiimeiseksi ”oikeaksi” Iced Earth -julkaisuksi. Siitä tuotiin markkinoille myös tupla-LP, ja nyt onkin sopiva hetki testata kumpi puolustaa äänenlaadullisesti paikkaansa: LP vai striimi?

Olen jo alkanut tottua siihen, että uusissa julkaisuissa striimi voittaa LP:n äänenlaadussa, joten pieni ennakkoasenne minulla on tämänkin julkaisun kanssa.

Mutta näköjään poikkeuksiakin voi tapahtua. Vaikka Qobuzissa Incorruptible löytyy 24-bittisenä 48 Khz -versiona, tällä kertaa LP vie äänenlaadussa voiton, ainakin minun systeemissäni.

Vinyylillä soundi on keski- ja ylä-äänissä avoimempi, eikä yhtä kireä kuin digitaaliversiossa. Älppäriä on siis miellyttävämpi kuunnella, resoluutiosta ei kuitenkaan jouduta tinkimään. Basson kanssa molemmissa formaateissa mennään aika lailla samoissa, vaikkapa Seven Headed Whore -biisin bassarin tykitys on yhtä hyvä elämys, olipa äänilähteenä sitten Qobuz tai LP.

Eli tällä kertaa valitsen äänenlaadulliseksi voittajaksi LP:n.

PS: Tulokset voivat vaihdella käytettävän laitteiston mukaan, minulla on kohtuullisen laadukas LP:n soittamiseen tarkoitettu laitteisto, striimauspuolelle olen panostanut vähemmän.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s