Twiikki: sulakkeiden vaihto päätevahvistimeen

Minulla on ollut tapana suhtautua avoimesti erilaisiin twiikkeihin ja tarvikkeisiin. Pyrin siihen, että minulla ei ole etukäteen sen ihmeempiä etukäteisodotuksia siitä, miten kyseisen twiikin tai tarvikkeen pitäisi olettaa toimivan. Sen sijaan suhtaudun asiaan avoimin korvin, ja testaan kuuntelemalla vaikuttaako asia äänentoistoon omassa laitteistossani, ja jos vaikuttaa niin miten.

Toimitin juuri Anthem AVM-60 -etuvahvistimeni modifioitavaksi Radikal Akustik Systemsille, ja laitoin tilalle etusen virkaa toimittamaan Focalin Arche -monitoimilaitteen, jonka päätoimialana on kuulokevahvistimena toimiminen. Arche on tehty myös toimimaan etuvahvistimena, ja tässä pestissä se tuntuu suoriutuvan äänenlaadullisesti paremmin kuin vakio-Anthem. Hassua, ettei ole tullut asiaa koskaan testattua.

Kun Arche on ollut minulla viikon verran käytössä, ja olen jo tottunut sen äänenlaadullisiin ominaisuuksiin, päätän lähteä kokeilemaan erästä twiikkiä.

Tositoimiin

Nimittäin tällä kertaa kokeilussa on sulakkeiden vaihto päätevahvistimeeni (modifioitu Proceed Amp 2). Nyt täytyy myöntää, että suhtautumiseni oli ennen kokeilua hieman skeptinen. Asiasta ei ole kovin paljon keskusteltu, ja vaara joutua mittarimiesten ilkkumisen kohteeksi on ilmeinen.

Mutta eipä siinä mitään, olen kuitenkin päättänyt hankkia “paremmat” sulakkeet, ja kokeilla onko niillä jonkinlaista vaikutusta äänentoistoon minun laitteistossani.

Kuten kaikki tietävät, harrastuksessa kuin harrastuksessa kaikesta saa maksaa juuri niin paljon kuin lompakko antaa myöten. Varsinkin hifiharrastuksessa. Sulakkeitakin myydään parhaimmillaan useamman satasen kappalehintaan, itse en lähde kokeiluun tällä hintaluokalla, vaan pitäydyn huomattavasti edullisemmassa hintaluokassa.

Radika Akustik Designin Johan Riikonen kehotti kokeilemaan edullisia Aucharmin sulakkeita. Tsekkailin eBaysta sopivat parametrit, ja kappalehintaa sulakkeille tuli suunnilleen kolme euroa. Tässä tapauksessa hinta ei ole este kokeilulle.

Päätteessäni on kolme sulaketta joiden kautta virta kulkee, kaikki ovat “hitaita” sulakkeita. Täysin eksakteja kokoja ei eBaysta löytynyt, joten tilasin hiukan alkuperäisiä suuremmat. Kahden, ja 3.5 ampeerin sulakkeet.

Alkuperäiset sulakkeet ovat “perinteiset” lasiset, joissa näkyy keskellä ohut lanka. Aucharmin sulakkeet ovat keraamiset, ja niiden päädyt ovat kullatut. Sisällä kulkeva johdin on ainakin selostuksen mukaan hopeaa.

Sulakkeiden vaihto on onneksi nopea prosessi. Vahvistimen sisältä löytyy yhdeltä kortilta kaksi sulaketta, ja takapaneelista yksi. Kymmenen minuutin työskentelyn jälkeen vaihto on suoritettu.

aucharm fuse sulake hifisulake audiosulake

Kuuntelukokemukset

Seuraavaksi alkaa kuuntelu. Ja voi hyvänen aika, olen todella hämmästynyt tuloksesta. Aluksi soitan hieman rauhallisempaa musiikkia; Opeth ja Windowpane, Bruce Dickinsonin Navigate the Seas of the Sun, Within Temptationin Restless. Jokaisen biisin kohdalla tulos on sama: äänikuvan laidoille tulee lisää tarkkuutta sekä hieman leveyttäkin, Tämä vaikutus äänikuvan laidoilla on kuultavissa parhaiten ylemmissä keskiäänissä sekä diskantissa. Nämä erot kuullakseen ei tarvitse pinnistellä, vaan ne ovat kohtuullisen selkeät.

Mutta vaikutus ei lopu äsken kuvailemiini asioihin. Laitan pyörimään vähän raskaampaa musiikkia, ensimmäiseksi Slayerin viimeiseksi jääneeltä, erinomaiselta Repentless -albumilta kappaleen When  the Stillness Comes. Nyt alussa rumpusetin tomien yksityiskohdat ja jytinät ovat selkeämmät kuin aiemmin. Muutenkin alempaan bassoon on tullut lisää voimaa, ja bassossa on hieman aiempaa enemmän sävyjä. Tämä toistuu biisistä toiseen; vaikkapa Therionia, Iced Earthia ja Hypocrisya kuunnellessa.

Kokeilen vielä, onko sulakkeiden vaihdolla kuultavissa vaikutusta elektronisessa musiikissa. Suicide Commandon God is in the Rain -biisin alun voimakas basso on saanut lisää voimaa, ja kuulostaa tuhdimmalta. Hyvä!

Nyt tuli koetuksi se, että kaikki voi vaikuttaa kaikkeen. Jopa niinkin pieni ja ennakko-odotuksilta olematon komponentti kuin sulake voi tehdä eroa soundiin. Pitää jälleen mainita, että nämä kokemukseni koskevat minun laitteistoani, jossain muualla tilanne voi olla toinen. Sitä en osaa sanoa, millaisia eroja näillä omilla kolmen euron sulakkeillani on vaikka huomattavasti kalliimpiin sulakkeisiin. 

Nyt on kyseessä niin pieni investointi, että kehotan ennakkoluulottomasti kokeilemaan, onko tällä vaikutusta laitteistossasi. Jos ei kokeile, ei voi tietää. Itse olen tähän pieneen vaivaan ja rahanmenoon vallan tyytyväinen.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s