Ajax-murtohälytinjärjestelmä

Olen miettinyt jo muutaman vuoden murtohälytinjärjestelmän hankkimista, mutta se on jäänyt aina hoitamatta. Kuuntelin ainakin kahden eri hälytinpalvelufirman myyntipuheet, enkä lähtenyt niihin mukaan useammastakaan syystä:

-Hinta olisi kaksikerroksisessa talossamme alkaen noin 60-70 € / kk, eikä laitteita saa edes omaksi

-Laitteiden päivitettävyys on harmaata aluetta, eikä ole tietoa paljonko esimerkiksi erilaisten antureiden / hälyttimien lisäys toisi lisäkustannuksia

-Kun lähtee yhden kelkkaan, on sitten kyseisen firman armoilla

-Vapailta markkinoilta löytyy monipuolisempia järjestelmiä

Jokin aika sitten otin vihdoin urakakseni käydä läpi murtohälytinmarkkinoita. Valmistajia ja tuotteita löytyy tavaton määrä, eikä ole kovin helppoa löytää “sitä oikeaa”. Vihdoin sain kuitenkin rajattua valikoiman pariin-kolmeen eri valmistajaan, ja eniten minua vakuutti Ajax-järjestelmä, jota myy Turvalaitekauppa.

Ajax-järjestelmä käyttää eri tunnistimien väliseen kommunikointiin radiotaajuuksilla toimivaa Jeweller -yhteyttä, jonka ansiosta tunnistimet voivat olla vaikka satojen metrien päässä toisistaan, ja virrankulutus on vähäinen. Tunnistimien pattereille luvataan useamman vuoden käyttöaika, ja ne voidaan luonnollisesti vaihtaa. Eli isommassakaan talossa ei tule ongelmaa eri tunnistimien välimatkojen kanssa.

Erilaisia tunnistimia Ajaxiin löytyy melkoinen määrä, oikeastaan ainoa mitä jään kaipaamaan on reaaliaikaista videokuvaa tarjoava kamera. Ajaxiin voidaan kylläkin integroida mukaan kolmannen osapuolen kameroita, ja niiden kuvaa voidaan katsoa Ajaxin kautta, mutta Ajax ei tee hälytystä kun kamera havaitsee liikettä. Still-kuvia tarjoavia liiketunnistimia kyllä löytyy.

Seuraavassa on lista Ajaxin omista tunnistimista ja lisälaitteista:

 • Keskusyksikkö
 • Langattoman verkon laajennin / toistin
 • Liiketunnistin & yhdistelmäliiketunnistin
 • Lasinrikkotunnistin
 • Ovitunnistin
 • Palohälytin & Häkävaroitin
 • Vesivuotoilmaisin
 • Sisä- ja ulkosireeni
 • Käyttönäppäimistö & Panic Button
 • Etäohjattava pistorasia
 • Etäohjattava rele ja kytkin

Meillä on kaksikerroksinen omakotitalo, jossa molemmissa kerroksissa on ulko-ovi, joten päädyin hankkimaan seuraavanlaisen kombinaation:

 • Hub 2+ keskusyksikkö
 • Kaksi kappaletta ovitunnistimia
 • Kaksi kappaletta liiketunnistimia
 • Sisäsireeni
 • Kolme “avaimenperää”
 • Imou Bullet 2MP kamera

Järjestelmä otetaan käyttöön asentamalla puhelimeen Ajaxin softa, jolla luodaan ensiksi tili Ajaxin pilvipalveluun, ja sen jälkeen tehdään varsinainen asennustyö; annetaan pohjatiedot, konfiguroidaan keskusyksikkö, syötetään halutut talon huoneet, ja lisätään tunnistimet.

Asennus on varsin suoraviivainen toimenpide, ja tunnistimien lisääminen on helppoa. Yksi liiketunnistin ei tosin lähtenyt toimimaan ennen kuin boottasin sen muutamaan kertaan. Hyvä puoli kaikissa tunnistimissa ja keskusyksikössä on ns. sabotaasitunnistus, eli mikäli tunnistin revitään irti, siitä lähtee automaattisesti hälytys.

Varsinkin liiketunnistimien asennusta helpottaa huomattavasti softan “ilmaisualuetesti” -ominaisuus, jonka avulla voi testata eri sijoituksia, ja tarkistaa miltä alueelta tunnistin hälyttää. 

ajax hälytinjärjestelmä murtohälytin turvalaitekauppa
Liiketunnistin parvekkeen oven yläpuolella

Meidän taloudessamme on myös kaksi pientä koiraa, ja onneksi Ajaxin liiketunnistin osaa erottaa ihmiset ja koirat toisistaan, joten turhia hälytyksiä ei koirista tule. Tämä on koiratalouksille välttämätön ominaisuus.

Hälytysaikatauluja ja erilaisia skenaarioita hälytyksiin voi tehdä melkein rajattomasti, itse olen tosin päätynyt hyvin yksinkertaiseen ratkaisuun. Yöksi ulko-ovien tunnistimet menevät automaattisesti päälle, ja aamulla pois. Kun lähdemme pois kotoa, laitan kaikki hälyttimet päälle yhdellä napin painalluksella. Ajaxista löytyy myös geoaita -ominaisuus, jolloin hälyttimen saa menemään päälle automaattisesti, kun poistuu määritellyn alueen ulkopuolelle.

Keskusyksikön, eli hubin, voi liittää kodin tietoverkkoon sekä langattomasti että langallisesti. Laitteessa on myös paikka sim-kortille, eli se osaa kommunikoida ja vaikkapa tehdä hälytyksen myös gsm-verkkoa käyttäen. Sähkön katoamisen varalta laitteessa on myös akku. Eli ei ole olemassa tilannetta, jossa laite ei saisi tehtyä hälytystä, tai sen kanssa ei voisi kommunikoida.

ajax hälytinjärjestelmä murtohälytin turvalaitekauppa
Sireeni lämmitysjärjestelmän termostaatin alla

Suurimmaksi osaksi Ajaxin käyttäminen kännykkäsoftan kautta on melkoisen helppoa, mutta joitain asioita saa välillä hieman hakea. Itselleni suurimmaksi ongelmaksi muodostui videokameran kuvan saaminen Ajaxiin. Vaikka itse yhdistäminen onnistui kohtuudella, ei kuvaa vaan saanut näkyviin. Googletin ongelmaa tuntikaupalla, ja vihdoin erään kolmannen osapuolen Youtube-videolta löytyi hyvinkin simppeli ratkaisu ongelmaan: Ajaxin puolelta pitää erikseen sallia käyttäjälle katseluoikeus, mutta sitä ei mainittu yhtään missään valmistajan ohjeessa. Tai en ainakaan tällaista onnistunut löytämään.

Imoun kamera osaa onneksi itse lähettää kännykkään hälytyksen havaitessaan liikettä, joten se että Ajaxin kautta ei tule hälytystä, ei ole ylipääsemätön ongelma. Hyviä puolia Imoun kamerassa on useita. Havaitessaan liikettä pimeällä, se osaa sytyttää päälle oman, integroidun valaisimen. Sen saa halutessaan myös huudattamaan sireeniä, ja kamerassa on myös kaksisuuntainen puheyhteys. Erittäin hyviä ominaisuuksia. Kaiken kukkuraksi kamerassa pystyy helposti määrittelemään alueen, jonka liikkeestä se hälyttää. Eli jos vieressä on vaikka heiluva puun oksa, sen voi rajata pois eikä turhia hälytyksiä tule.

ajax hälytinjärjestelmä murtohälytin turvalaitekauppa
Kamera Imou Bullet 2 MP

Eri tunnistimien konfigurointi on Ajaxissa varsin monipuolista; jopa ovitunnistimille saa määriteltyä kaikenlaisia fiksuja juttuja. Kaiken lisäksi niitä voi käyttää myös ovikelloina. Hieno ominaisuus on myös se, että kaikki tunnistimet raportoivat esimerkiksi patterin varausasteen, signaalin voimakkuuden sekä lämpötilan. Tunnistimien tilan näkee kännykästä, eli voi halutessaan vaikka katsoa onko joku ovi auki.

ajax hälytinjärjestelmä murtohälytin turvalaitekauppa
Ovihälytin

Ehkäpä suurin mutina, jos jotain haetaan, liittyy avaimenperien nappien onnettomiin kuvakkeisiin joista ei meinaa saada millään selvää. Niihin täytyy vain tottua. Hyvä puoli on taas se, että avaimenperiin voi määritellä vahinkopainalluksen eston, eli jos nappia painaa vahingossa niin mitään ei tapahdu.

Kuten ylläolevasta käy ilmi, olen hyvin tyytyväinen hankintaani. Hintaa omalle, vuosiksi toimivalle järjestelmälle tuli suunnilleen saman verran kuin hälytinfirman yhden vuoden maksulle.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s