Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita, osa II

Osa II: Ayreon Universe

Ayreon on hollantilaisen multitalentin, Arjen Lucassenin, projekti. 22 vuoden ja yhdeksän studiolevyn jälkeen, vuonna 2017, koettiin kautta aikain ensimmäinen Ayreonin keikka. Arjen on tunnettu siitä että hommat tehdään ennemmin isosti kuin pienesti, ja tämä pitää paikkansa myös Universen kanssa. Vai mitä sanotte siitä että keikalla oli mukana 16 vokalistia, 11 soittajaa sekä 30 kameraa? Lisäksi koko stagen takainen seinä oli videoseinä jolle näytettiin keikan ajan erilaisia animaatioita, ja olipa lavalla vielä kaksi isoa led-näyttöäkin. Olin siellä paikalla minäkin, raportti löytyy https://www.impe.fi/articles/1/2362

Ayreon Universe on teknisesti suorastaan hengästyttävä saavutus. Tallenne on kirkkaasti paras live mitä plakkariini on tarttunut. Soundit ovat täydelliset, kuten myös kuva. Kuvaosastolla miellyttää myös se että leikkaus on maltettu pitää riittävän rauhallisena. Ayreonilta ei ole julkaistu ainuttakaan kokoelmalevyä, mutta koska tämän äänitteen soundit ovat äärimmäisen hyvät, voi tätä suositella eräänlaisena best of -kokonaisuutena. Varsinkin kun esitettävät biisit käsittävät koko Ayreonin kehityskaaren.

Mutta palataanpa vielä Ayreon Universen esiintyjäkaartiin. Kukahan muu kuin Arjen Lucassen olisi saanut mukaan samalle keikalle seuraavat laulajat: Marco Hietala (Nightwish), Hansi Kürsch (Blind Guardian), Floor Jansen (Nightwish), Jonas Renkse (Katatonia), Tommy Karevik (Kamelot), Anneke Van Giersbergen (ex-The Gathering) jne. Yhteistä kaikissa laulajissa on se että jokainen heistä on esiintynyt jollakin / joillain Ayreonin levyillä. Kertoo siis jotain Arjenin nauttimasta arvostuksesta ja levyjen tasosta.

Eräs Arjen Lucassenin sivuprojekteista oli Star One. Tämä projekti julkaisi kaksi levyä, joista varsinkin ensimmäinen on mitä erinomaisin esimerkki siitä miten avaruusmetalia voidaan tehdä. Kakkoslevyn kuuntelu on jäänyt omalla kohdallani vähäiseksi. Projekti teki ensimmäisen levyn julkaisun jälkeen muutaman keikan, joista viimeinen Hollannin Rijssenissä esitetty kuvattiin myös hieman myöhemmin (2003) julkaistua dvd:tä varten. Lienee turha huomauttaa että olin tuolla keikalla paikanpäällä. Myös Star Onessa oli vokalistikerho vailla vertaa, rosterista löytyivät Russel Allen (Symphony X), Damian Wilson (Threshold), Dan Swanö (Edge of Sanity) sekä Floor Jansen. Näistä Damian Wilson sekä Floor Jansen ovat mukana myös tällä Ayreon Universella.

Miksi kerron tässä Ayreonin liveä koskevassa artikkelissa Star Onesta? Yleissivistyksen lisäksi siksi että Ayreon Universella kuullaan kaksi Star Onen biisiä. Keikan upeasti lopettava Star Onen The Eye of Ra kokoaa kaikki Univrseen osallistuvat laulajat ja soittajat yhteen lavalle, ja tulos on vähintäänkin spektaakkelimainen.

Ayreon Universen soittajista en ole vielä maininnut mitään. Suurimman vaikutuksen minuun tekivät lead-kitaristi Marcel Coen sekä kosketinsoittaja Joost Van Den Broek. Molemmilla miehillä oli edessään aika urakka, 28:n Ayreon -biisin opetteleminen yhtä kolme keikkaa käsittävää viikonloppua on varsinainen suoritus. Semminkin kun Ayreonin metallioopperat ovat sävellyksiltään melkoisen vaihtelevia. Joost Van Den Broekin kioskista löytyy kaikenlaisia mielenkiintoisia härpäkkeitä aina analogisia syntetisaattoreita myöten. Myös Marcel Coenin ilmeetön soitto hipoi täydellisyyttä.

Käyn vielä läpi omia suosikkejani levyn biiseistä. Prologin jälkeen ensimmäisenä biisinä kuullaan kaunis Dreamtime, joka sisältää akustisen kitaran lisäksi Joost Van Den Broekin tavattoman hienoja syntikkasäveliä ja -soundeja. Tunnelmalliset vokaalit hoitaa Edward Reekers.

Pelimannimaisesti avautuva River of Time on komea biisi, jota on siunattu lauluissa Marco Hietalalla ja Hansi Kürschilla. Molemmat herrat vievät pisteet kotiin. Kappaleen aikana kuullaan useitakin ”lisämuusikoita”, sillä lavalla viihtyvät niin viulisti kuin huilistikin.

Dawn of a Million Souls on keikan rankempaa tuotantoa, ja sisältää välillä massiivistakin vyörytystä. Jos omistat kunnon äänentoistolaitteiston, niin tämä biisi kannattaa tsekata.

Omasta mielestäni Ayreonin kautta aikojen kaunein biisi on Into the Electric Castle -levyltä löytyvä Valley of the Queens. Kappale on niin upea, että se esitettiin aikoinaan myös Star Onen keikalla. Yhä edelleen kun kuulen tämän laulun niin käsivarren karvat nousevat pystyyn. Valley of the Queens on huilulla ja akustisella kitaralla säestettyä parhautta, huippuluokan laulajien kanssa.

And the Druids Turned to Stone on Joost Van Den Broekin ja Damian Wilsonin taidonnäyte. Kaunis ja herkkä kappale saa Poppodium -areenan yleisönkin hiljenemään.

Intergalactic Space Crusaders on Star Onen menobiisi, joka aikoinaan Star Onen keikallakin esitettiin. Tuolloin basistina oli noin 80-vuotiaalta näyttänyt Peter Vink. Nyt 15 vuotta myöhemmin sama herra tuli lavalle soittamaan tämän yhden biisin, ja näyttää edelleen tismalleen saman ikäiseltä. Herralla on rokkiasenne kohdallaan.

The Castle Hall on otettu Into the Electric Castle -levyltä. Biisin massiivisen kitarariffin tulee lavalle soittamaan itse Arjen Lucassen, ja saa valtaisat aplodit yleisöltä. The Castle Hall kuuluu selkeästi levyn hienoimpiin hetkiin.

En tiedä olenko tässä jutussa unohtanut mainita vielä jonkin superlatiivin, jos olen niin voit lukijana liittää sen tähän. Kuten on varmaankin tullut selväksi, tästä ei minun kirjoissani enää livetallenne parane. Olipa sitten kyseessä LP, CD tai Blu-Ray. Tidalista tämä löytyy oikein master-laadulla. Kehoitankin siis ihan jokaista tsekkaamaan Ayreon Universen, olivatpa Ayreon ja Star One sitten tuttuja tai eivät. Tulette taatusti ainakin vaikuttumaan.

Alla linkki juttusarjan kolmanteen osaan:

Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita, osa III – Diabolus in HiFi

Yksi kommentti artikkeliin ”Erinomaisia ja mielenkiintoisia livetallenteita, osa II

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s