Haastattelu: Johan Riikonen / Radikal Akustik Design

Kirjoitin joku päivä sitten artikkelin vanhan päätevahvistimeni, Proceed Amp2:n ”restauroinnista” Radikal Audio Designin Johan Riikosella. Koska Johanilla on aito, palava rakkaus audiolaitteita ja äänentoistoa kohtaan sekä hänen osaamisensa on huippuluokkaa, tein hänen kanssaan myös pienen haastattelun. Pidemmittä puheitta, olkaapa hyvä!

proceed speaker terminal amplifier modification radikal akustik design kondensaattori päätevahvistin korjaus restaurointi kaiutinliitin

Kun asiakas tuo sinulle laitteen ”restauroitavaksi” ja avaat kannen, mihin asioihin kiinnität huomion ensimmäisenä?

-Ensimmäiseksi puhdistan vahvistimen huolellisesti, hiilikuituharjalla, paineilmalla jne. Sitten otan käteeni suurennuslasin, käyn sen kanssa läpi jokaisen komponentin ja katson mikäli löytyy jotain silminnähtäviä ongelmia. Jos näen jotain, mittaan komponentit, ovatko ne kunnossa. Usein myös kokeilen komponentteja, onko jotain esimerkiksi löysästi kiinni. Jos kaikki näyttää hyvältä, käynnistän vahvistimen. Mutta en käynnistä sitä normaalisti, vaan lisään jännitettä hitaasti jotta kuulen mikäli on jotain ongelmia, esimerkiksi hurinaa. Käyn laitteen läpi myös testilampulla, jotta näen mahdolliset ongelmat.

-Vaikka minulle sanottaisiin että laite toimii normaalisti, testaan sen silti mahdollisten ongelmien varalta. Usein käy niin että vaikkapa kondensaattorit ovat vaihtokunnossa. Joskus käy myös ilmi, että vaikkapa pari transistoria on kärähtänyt. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että virtaa kuluu tavallista enemmän. Silloin suljen laitteen välittömästi, korjaan ongelman ja käynnistän sen uudelleen.

-Tässä vaiheessa myös kuuntelen vahvistinta; miltä se kuulostaa, käyn läpi eri kytkinten ja potentiometrien toiminnan, ja tsekkaan äänenvoimakkuuspotentiometrin kunnon. Mikäli siinä on ongelmia, en tyydy vain suhauttamaan siihen suihketta ja sanomaan että ongelma on korjattu. Mikäli laite on minulla vaikkapa parin viikon ajan, testailen sitä aina ajan kuluessa ja tarvittaessa vaikka vaihdan potentiometrin, sillä en halua tehdä mitään lyhytaikaisia korjauksia, vaan korjaan laitteet oikeasti kuntoon.

-Tämän jälkeen, mikäli asiakas haluaa tai suostuu, vaihdan kondensaattorit. Moni huolto laittaa tilalle lähes mitä tahansa komponentteja, ne voivat olla vaikka eri tyyppisiä, varustettu eri arvoilla jne. Mutta minä sukellan syvemmälle ja tutkin mitkä ovat parhaimmat ja järkevimmät vanhojen tilalle. Jos näen että alkuperäistä voidaan parantaa, voin laittaa tilalle paremmin sopivat komponentit.

caps kondensaattorit modifiointi päätevahvistin

-Lataan aina netistä laitteen piirikaavion, käyn sen läpi huolellisesti, miten signaali kulkee laitteessa, millaisia transistoreja käytetään ja niin edelleen. Tämän jälkeen vaihdan kondensaattorit, laitan tilalle sellaiset jotka olen itse havainnut hyviksi vuosien varrella tapahtuneiden kuunteluiden perusteella.

-Muistan myös aina kysyä asiakkaalta, mitä hän tällä hetkellä pitää vahvistimen äänestä ja miten hän haluaisi sitä parantaa. Jos sitten asiakas vaikkapa sanoo, että ääni on yläpäästä hieman vaimea, tiedän suunnilleen minkälaiset kondensaattorit laitan vanhojen tilalle, mikäli ne ovat signaalipolulla.

-Kondensaattorien vaihdon jälkeen kuuntelen vahvistinta, millainen ääni siinä on, ja tarvittaessa vaihdan kondensaattorit eri tyyppisiin. Sitten kun olen tyytyväinen, käyn läpi koko laitteen ja kaikki juotokset laadukkaalla tinalla. Aina työskennellessäni varmistan että vahvistimen sisään tulevalla virralla on mahdollisimman vapaa polku, samoin kuin äänisignaalillakin.

-Filosofiani on aina käydä läpi koko laite, ei vain korjata joku viallinen osa. Monta kertaa on käynyt niin, että olen saanut korjattavaksi laitteen joka on ollut juuri huollossa jossain muualla. Laite on toiminut muutaman viikon, sitten se on mennyt rikki uudelleen. Sana on alkanut kiiriä, ja minulle tuodaan jo paljon laitteita jotka halutaan korjata kunnolla.

Mitkä ovat mielestäsi vahvistimen tärkeimmät osat, ja mitkä tulisi korvata paremmilla komponenteilla?

-Signaalipolulla olevat kondensaattorit ovat tärkeimmät. Niitä on monen tyyppisiä, ja minulla on aina varastossa parhaita. Joskus on käynyt niin, että kun asiakas on saanut vahvistimen takaisin, häne kertoo että se on vaikka muuten ok, mutta yläpää on liian raakasoundinen. Sanon, että hän tuo vahvistimen takaisin niin vaihdan osia. Ilmaiseksi tietenkin. Sitten hän käy täällä, vaihdan komponentit ja asiakas on taas tyytyväinen. Joissakin vahvistimissa voi olla jopa 5-6 kondensaattoria per kanava signaalipolulla.

kondensaattori modification caps proceed speaker terminal amplifier modification radikal akustik design kondensaattori päätevahvistin korjaus restaurointi kaiutinliitin

-Lisäksi on tärkeää varmistaa, että saatava virta on ”hyvää ja puhdasta”. Täytyy tarkistaa, että esimerkiksi regulaattorit ovat kunnossa. Itseasiassa vahvistinten ykkösongelma on ylikuumentuvat virtalähteet. Se on hyvin yleistä. Jopa kalliissakin vahvistimissa valmistajat säästävät jäähdytysrivoissa, ja olen joskus laittanutkin niitä ylimääräisiä. Aina silloin tällöin vaihdan regulaattorit. Käyn kaikki virtalähdekomponentit läpi, varmistaakseni että vahvistin toimii hyvin vielä seuraavat kaksikymmentä vuotta.

Kun avasit vahvistimeni, ja aloit katsomaan sen komponentteja sekä toteutustapaa, mitkä olivat ensimmäiset ajatuksesi?

-Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämä vahvistin on suunniteltu ja toteutettu varsin hyvin. Tosin siinä on joitain komponentteja jotka voisivat olla parempiakin. Tilanpuutteesta johtuen kondensaattorit ovat melko lähellä voimakkaasti lämpeneviä kohtia, joten niiden elektrolyytti on kärsinyt vuosien varrella. Nuo kondensaattorit on nyt korvattu japanilaisilla Nippon -merkkisillä kondensaattoreilla, ja vahvistimessa käytetyt pienemmät kondensaattorit vaihdoin polymeerikondensaattoreihin joissa ei ole nestettä lainkaan, ja ne ovat hyvin pitkäikäisiä.

Mitä kaikkia osia vaihdoit vahvistimeeni?

-kondensaattoreita, operaatiovahvistimet, output-filterin kondensaattorit, paremmat resistorit ja kelat Kastan kelat aina liimassa, sillä on mielestäni vaikutusta äänenlaatuun. Näin oli muuten tehty vahvistimessasi jo alunperinkin. Piuhat jotka menevät piirilevyiltä kaiutinliittimille vaihdoin todella laadukkaisiin. Sitä voisi ajatella että 10-15 senttiä pitkät johdot eivät vaikuta mihinkään, mutta kaikella on merkitystä. Monesti kaiutinjohdot voivat olla todella kalliita high end -johtoja, mutta vahvistimen sisällä käytetään bulkkitavaraa. Vahvistimessasi on suojauspiirejä sekä käynnistyspiiri joka oli huonossa kunnossa, siellä tein uudelleen kaikki juotokset. Kaiutinliitinten uusiminen ja juotosten teko vei eniten aikaa sinun vahvistimessasi. Siinä on kaksipuoliset piirilevyt, joten juotokset vievät aikaa. Ja jos ei ole sopivia laitteita joilla tuollaista tehdään, voit helposti pilata koko piirilevyn. Minulla tuollainen laite on. Ja se ei ole halpa.

juottaminen päätevahvistin piirilevy proceed speaker terminal amplifier modification radikal akustik design kondensaattori päätevahvistin korjaus restaurointi kaiutinliitin

-Tein myös paljon pieniä asioita; kävin läpi kaikki maadoitusruuvit jotta ne toimivat oikein, jopa irrotin sulakkeet ja puhdistin ne. Jos minulla sattuu olemaan sopivat sulakkeet, vaihdan ne samalla uusiin.

Miehet jotka tuntevat elektroniikkansa, usein sanovat että esimerkiksi kaapeleilla ei ole merkitystä, käytetyillä komponenteilla ei ole merkitystä, vahvistimet kuulostavat samalta jos mittausten käppyrä on suora ja niin edelleen. Miten olet tullut johtopäätökseen, että kaikella on merkitystä?

-Kuuntelemalla. Kuuntelen aina eri vaihtoehtoja. Ajatellaanpa vaikka kaiuttimia; kaiutin jonka taajuusvaste on varsin suora, voi kuulostaa kamalalta. Joskus taas kaiutin, jonka taajuusvaste näyttää paljon huonommalta, voi kuulostaa erinomaiselta. Olen myös tehnyt paljon mittauksia esimerkiksi johtojen kanssa, joskus voit nähdä jotain hyvin pieniä asioita, mutta kuuntelemalla saat selville paljon enemmän.

johan riikonen aurelia big speakers elements

-Mistä sitten tiedän, että kaapeleissa on eroja ihan kuuntelemalla? Minulla on käynyt useammankin kerran niin, että olen vaihdellut omassa äänentoistojärjestelmässäni vaikka kaapeleita, ja unohtanut vaihtaa oikeat RCA-kaapelit paikalleen. Sitten on voinut mennä viikko, parikin ilman että olen kuunnellut musiikkia. Kun sitten viimein alan kuuntelemaan, ihmettelen että mikä on vikana, kuulostaa väärältä. Käyn järjestelmän läpi, huomaan että RCA-kaapelit ovat ”väärät”, vaihdan ne ja homma kuulostaa taas siltä miltä pitää.

-On myös ihmisiä, jotka vaikka sanovat että vahvistimen kondensaattorien vahtamisella on merkitystä vasta sitten kun ne ovat kokonaan kuolleet. Asia ei ole niin, vaan komponenteilla on merkitystä. Minulla on siitä todisteita, monta kertaa on käynyt niin että olen vaihtanut vaikkapa kondensaattorit vahvistimeen henkilöltä, joka ei ole ”hifisti”. Sitten hän on ottanut jälkikäteen yhteyttä, ja kertonut että ääni on nyt paljon parempi. Aina kun minulla on asiakas, pyydän häntä raportoimaan tulokset.

-Aikoinaan tähtäsin siihen, että saan parannettua omaa järjestelmääni. Nyt tulen onnelliseksi siitä, kun saan puhelun tai viestin tyytyväiseltä asiakkaalta, joka kehuu äänenlaadun parantuneen, ja nauttii nyt musiikin kuuntelusta entistä enemmän.

Esimerkiksi kaapeleista ja virtapuolen vaiheenkäännöstä käydään kovasti keskustelua, joskus kiivastakin. Mitä mieltä sinä olet näistä asioista?

-Mikäli sinulla on hyvä äänentoistolaitteisto, etkä kiinnitä huomiota siihen että vaiheet ovat kohdallaan, voit yhtä hyvin käyttää vaikka tavallisia lakukaapeleita. Hifijärjestelmissä on paljon kyse yksityiskohtien huomioonottamisesta, alusta loppuun, mikäli haluat parasta. Vaiheen vaikutusta kannattaa kokeilla vaikka niin, että kääntää ensin kaikki plugit väärinpäin. Sitten kuuntelusession jälkeen kääntö, ja uusi kuuntelu. Sen kyllä pitäisi olla suorastaan ilmestysmäinen ero.

-Kuten jo sanoin, kyse on usein pienistä yksityiskohdista. Kun vaihe tulee muuntajaan suunnitellusti, homma menee oikein ja se voi vaikuttaa esimerkiksi värinöihin. Värinöiden vaimentaminen on hyvin tärkeää, siksi vaimensin sinun vahvistimesi koteloa bitumimatolla. Myös hyvät laitetelineet ovat tärkeitä. Joskus, mikäli vahvistimen kotelo on valmistettu metallista, kun kuljetat sormeasi sen pinnalla voit tuntea pientä kihelmöintiä. Silloin tiedät että vaihe on väärin.

Minulla itselläni on peukalo keskellä kämmentä, kun puhutaan teknisien asioiden käytännön tekemisestä. Muunmuassa siksi olen oppinut arvostamaan kädentaitajia, olivatpa he sitten vaikka kirvesmiehiä, puuseppiä, metallimiehiä tai elektroniikan taitajia. Johanista suorastaan huokuu innostus ja ylpeys omasta osaamisestaan ja halusta auttaa ihmisiä heidän laitteidensa kanssa. Tällaisia osaajia todellakin tarvitaan, heitä ei ole liikaa.

3 kommenttia artikkeliin ”Haastattelu: Johan Riikonen / Radikal Akustik Design

  1. Terve Johan,
    Mikko Lehtinen loimaalta neuvoi olemaan sinuun yhteydessä. Ostin mikolta sen kunnostaman hh-päätteen kesällä. Mulla on aika usein tarvetta eilaisiin huoltoihin ja korjauksiin. Muitakin elektroniikkajuttuja on koko ajan. Tommi

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s