Hifi ja tietotekniikka: neljä teesiä

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, nykyään on muodikasta hankkia erikseen hifikäyttöön tehty NAS, ethernet-kytkin, ethernet-piuha jne. Mikäli olet edellämainittua mieltä, sinun tulisi seurata seuraavia asioita: (huom! Tässä on suuri sarkasmiaste!!!)

Miettikääs sitä että konesaleissa on tiheästi pakattuna satoja palvelimia, tuhansia kovalevyjä, kilometreittäin ethernet-kaapelia, samoin kuin sähköjohtoja. Wifi-verkkojakin on todennäköisesti useita. Kymmeniä ethernet-kytkimiä, tuhansia verkkoportteja (otetaan myös huomioon ristiinkytkentäpaneelit).

Kaikki tämä toimii moitteettomasti, mitä nyt joskus jotain komponentteja hajoilee. Eli data siirtyy tällaisessakin paljon ”häiriölähteitä” sisältävässä ympäristössä moitteetta. Tuo data voi sisältää ohjelmakoodia, dataa, musiikkia, videota. Näitä ”hifi-atk laitteita” tekevien firmojen puheita kuunnellessa tämä ei voisi toimia käytännössä lainkaan. Mutta hyvin toimii. Lisäksi esimerkiksi kaikki lataamanne hires-tiedostot tulevat tällaisesta ympäristöstä. Kuten myös Tidalilla soitettu musiikki.

Kun tätä koko asiaa miettii, alkaa tulla seuraaviin johtopäätöksiin:

-tidalia ei voi käyttää äänilähteenä, liikaa piuhoja, kytkimiä, tietokoneita, levyjärjestelmiä matkan varrella. Tämä koskee tietysti kaikkia muitakin striimauspalveluita. Myöskään videota striimaavat palvelut kuten Netflix eivät voi toimia kunnolla,.sillä äänen- ja kuvanlaatu heikkenee yo. asioiden takia.

-hires-tiedostot tulee hankkia optisella levyllä tai muulla fyysisellä medialla, yo. asioiden vuoksi

-vielä tähän asti hifimessuilla tai liikkeessä esittelijät ovat voineet käyttää äänilähteenä vaikkapa tidalia. Tämä ei enää ole mahdollista yo. seikkojen takia, vaan musiikki tulee soittaa hifi-nassilta johon musiikki on tuotu joko optisella levyllä tai ”hifikriteerit” täyttävällä usb-levyllä. Esimerkiksi Melcon usb-levyn voi hyväksyä.

-kuinka huonoa äänenlaatua onkaan esitelty messuilla ja liikkeissä viime vuodet, kun musiikkia on soitettu Tidalilla! Haltioitunut hifikansa on kuunnellut vakavasti puutteellista äänenlaatua, sillä niin suuria eroja tuovat äänentoistoon hifikytkimet, -nassit jne.

6 kommenttia artikkeliin ”Hifi ja tietotekniikka: neljä teesiä

 1. Mielestäni silloin kun puhutaan digitoistosta,niin TIDAL jää noista kolmesta heikoimalle,niin siihen on varmasti useitakin syitä.Esim. tidaldin saamat versiot voivat olla täysin erilaisia mitä cd versiot ovat.
  Itse koen turhan monimutkaiseksi viritellä verkkotoistoa erilaisilla härpäkkeillä
  .Digitoistossa minulle riittää hyvin cd toisto,jonka toiston hyvyyteen kaapelit vaikuttuvat paljonkin.
  Valtaosin kuuntelu tapahtuu LP levyltä.
  Harrastajakaverin huippusetissä ohjelmalähteenä toimii ainostaan cd,jonka toiston hän on saanut erinomaiseksi settiin sopivilla kaapelilla.
  Olin itse kuuntelemasa, kun hän vaihtoi digikaapeli cd pyörittimen ja dacin välille, ja miten paljon se vaikuutikaan toistoon.
  Meillä kummaalakin on hyvin neutraaliäänien setti,johon sopivien kaapeleiden valinta on ollut hyvin vaikeaa kaapeleiden ominaissoinnin takia.
  Kaapelit ovat olleet joko ylikirkkaita tai tummasointisia.
  Sopivat kaapelit kyllä lopulta löytyivät,ja kaikenlisäksi kumpaankin settiin valikoitui hyvin pitkälle samanlaiset kaapelit.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista, ja pahoittelut että vastaus on viivästynyt. On ollut kaikenlaista tekemistä, ja osan aikaa olen käyttänyt keskusteluun https://foorumi.hifiharrastajat.org/showthread.php/166567-NAS-ja-%C3%A4%C3%A4nenlaatu

   Olen huomannut saman, että Tidalista jotkut levyt toistuvat syystä tai toisesta huomattavasti heikommin kuin cd. Syytä en oikein osaa arvailla. Mutta sitten kun tidal-toisto toimii kuten pitää, on se mielestäni varsin käyttökelpoinen.

   Digikaapeleita en ole testannut. Minulla on käytössä vain yksi digikaapeli, striimerin ja etuvahvistimen välillä kulkeva Chordin edullinen 50 cm pitkä koksu. CD-soittimessani on sen verran tasokas DA-muunnin että käytän sitä Anthemin dacin sijaan. Eli kytkentä on RCA.

   Olisi tietysti mielenkiintoista kokeilla jotain toista koksupiuhaa, vaikka minun onkin vaikea ymmärtää kuinka se voisi olla erilainen äänenlaadussa.

   Striimerin lan-pistokkeen ja seinäpistokkeen välissä minulla on iänkaikkisen vanha ja tarpeettoman pitkä piuha, löysin juuri varastosta lyhyen, tuoreen ja käyttämätrömän piuhan. Täytyy laittaa se tilalle.

   Rca-johdoissa olen kuullut varsin suuriakin eroja. Juuri perjantaina vertailun kolmea eri piuhaa: Porin Pekan kengännauhakaapelia joka on ohut ja solmittu kuin letti, Rothwellin myöskin ohutta piuhaa ja sitten musiikin.com ”Musical blue” -piuhaa. Piuhoja kokeilin RIAA:n ja etuvahvistimen välissä. Testilevynä toimi Pink Floydin Wish you were here, ja testibiisinä nimikappale. Kengännauhan ja Rothwellin välillä taisin tehdä vaihdon seitsemään kertaan, ja vaaka kallistuu ihan hitusen Rothwellin suuntaan. Sitten vaihdoin Rothwellin tilalle ”Musical bluen” ja yksi kuuntelu riitti. Nimittäin sininen piuha oli huomattavasti parempi kuin ne kaksi muuta.

   Tätä edellinen piuhatestaus oli Anthemin etusen ja Proceedin päätteen välillä. Vaihdoin rca-piuhan balansoituun Transparentiin, ja pääsin askeleen eteenpäin basson ulottuvuudessa.

   Itse kuuntelen mieluimmin myös läppäriä, sillä formaatille olen saanut parhaat musiikilliset elämykset. Harmi vain että nykyään törmää liian usein luokattoman huonoihin vinyyleihin.

   Minulla on kuunteluhuoneessa lähes seinällinen CD-levyjä, olen nyt ottanut urakakseni ripata ne nassille. Jostain syystä en pidä CD:stä fyysisenä formaattina, en oikein jaksa niitä pyöritellä.

   Tykkää

 2. Tuntuu kummaliselta väite että Melco voisi parantaa jotenkin ääntä, kun sinne talennetaan sitä sen kiintolevylle,ja kysynkin eräältä Melcon omistajalta asiasta,ja häne vastaus oli ykskantaan , että se huonontaa ääntä, eikä pärjännyt hänen laadukaalle cd soittimelle ,jota hän käytti pelkkänä pyörittimenä. Hänellä on käytössä Melcon oma cd asema.

  Tykkää

 3. Windows työasemani on liitettynä Accuphase DAC-50 Intona Industrial Version white Model 7054-X USB erottimen kautta. Tämä on oikein hyvä yhdistelmä. Käytän TuneBrowser toisto-ohjelmaa, jonka ostin Windowsin sovelluskaupasta.
  Melco N1AH60/2 musiikkiserveri kiinnostaisi, mutta en usko sen olevan nykyistä parempi, jos vertaa tietokoneelta musiikin toistoon.

  Tykkää

  1. Miten päädyit TuneBrowser-ohjelmaan? Itsellä on juuri vertailun alla erilaiset toisto-ohjelmat.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s