Testi: striimaus Bluesound node 2i vs. läppäri, harput, huilut ja kanteleet

Nyt siirryn tuntemattomille maille: striimaus tietokoneen kautta.

Olen tähän asti käyttänyt striimerinä käytännössä lähinnä Bluesoundin node 2i:tä. Silloin tällöin olen myös käyttänyt etuvahvistimeni Anthemin Play-Fi ominaisuutta, mutta koska sen käyttäminen vaatii tietokonetta tai onnetonta kännykkäsoftaa. niin olen pitäytynyt Bluesoundissa. Nyt olen saanut eräältä hifiharrastajalta käyttööni melkoisen määrän laitteita: etuvahvistin GD NOS 11, USB-silta Singxer SU-1 modifioidulla SoTM sCLK-EX kellopiirilevyllä, sekä ulkoisen kellolaitteen ja laadukkaan Faradin virtalähteen. Näillä pitäisi saada aikaan kunnollista äänenlaatua tietokoneelta USB-väylän kautta.

Etuvahvistin-, kuulokevahvistin- ja DAC-testit olen jo tehnyt, joten nyt mietin että testataanpa digitaalisen domainin puolella olevia laitteita. Eli miten Bluesound node 2i pärjää striimauksessa läppäriä sekä edellämainittuja laitteita vastaan. Erojahan pitäisi olla vaikka kuinka, kun käytetään läppäriä, USB:ta, USB-siltaa jne. DACia ei testata, vaan ainoastaan sitä, miltä Qobuzista viuhuvat bitit kuulostavat näillä laitteilla. Olisin itseasiassa voinut testata vielä omaa NASsiakin tässä, mutta ei tullut valitettavasti mieleen.

Eli seuraavaksi testaan striimauksen mahdollisia eroja Bluesoundin ja läppärin sekä muiden härpäkkeiden välillä. Kokonaisuus ilman läppäriä kustantaa varmastikin pitkälti yli 1000 euroa. Ja tällä reippaalla tonnilla toiminnallisuus on siis se, että otetaan vastaan USB-signaali tietokoneelta, ja toimitetaan se eteenpäin esimerkiksi koaksiaalikaapelia tai i2s -yhteyttä käyttäen. Bluesoundissa on lisäksi DAC, mutta se on kovin heikkolaatuinen.

Koskapa Anthemin etuvahvistimen sijainti on sellainen, että kaapelijumppaa ei sen kanssa ole miellyttävää tehdä, päätän ottaa testiverrokiksi Focalin Archen. Focalin Arche on joku vuosi sitten markkinoille tuotu, ja sieltä jo poistunut tuote. Erityisen edullinen se ei ollut, markkinoille tullessaan hintaa taisi olla 2500 euroa. Arche on varsin suorituskykyinen laite, ja sitä voi käyttää niin etuvahvistimena, DACina kuin kuulokevahvistimenakin. Vahvistin toimii A-luokassa. Sisäänmenoina löytyy analogisella puolella RCA-liitännät, digitaalisella taas USB, koaksiaalinen sekä optinen liitäntä. Ulosmenona on XLR sekä RCA, kuulokkeille löytyy niin balansoitu XLR, kuin 6,3 mm perinteinen jakkiliitäntäkin. 

singxer su-1 usb bridge farad

Testi: Bluesound node 2i vs. läppäri & härpäkkeet

Tekninen järjestely tietokonepuolella on seuraava: läppäristä USB-johtoa pitkin signaali toimitetaan  Singxerin USB-sillalle, joka taas toimittaa signaalin eteenpäin koaksiaalista liitäntää pitkin Archelle. Singxeriin on kytketty BNC-johdolla kellolaite. Sekä Singxerille että kellolaitteelle antaa virtaa laadukas Faradin lineaarinen virtalähde. 

Bluesound on kytketään Focaliin kiinni suoraan koaksiaalikaapelilla. Koskapa muuttujat täytyy pitää mahdollisimman vähissä, käytin sekä Faradissa että Focalissa samaa virtajohtoa (Isotek Premier). USB-sillan kytkin myös vuorotellen samalla koaksiaalikaapelilla Focaliin.

Kuuntelutuloksien saamiseen käytin mm. seuraavia biisejä: Tenhi / Näkin laulu, Bruce Dickinson / Navigate the Seas of the Sun, Within Temptation / Restless, Queen / Love of my Life, Dire Straits / Down to the Waterline, Therion / Summernight City, WAR / Lowrider, Curtis Mayfield / Pusherman jne.

Ensimmäiseksi tosiaan pitäisi tulla isoja eroja, koska vertaillaan pientä ja edullista striimeripurnukkaa state-of-the-art -digijuttuihin. En lähde käymään läpi kokemuksia biisi biiisiltä, vaan joudun vain toteamaan, että en juurikaan eroja näissä kombinaatioissa kuule. Aina silloin tällöin tuntuu siltä että ”härpäkkeiden” kautta ääni olisi hiukan ilmavampi, ja yläkerrta selkeämpi, mutta useampi toisto samaa biisiä kadottaa illuusion.

Viimeinen vaihtoehto

Nimittäin nyt kytken läppärin suoraan kiinni USB-kaapelilla Focaliin, ja sitten vertailuna läppäristä USB kiinni “härpäkkeisiin” ja sieltä koaksiaalikaapelilla Focaliin. Nyt tuntuu siltä kuin kuulisin hieman enemmän eroja (nämäkin yläpäässä), mutta nekin ovat hyvin pitkälti mutu-tuntumalla, eikä useampi toisto tuo samoja tuloksia. 

Ehkäpä minun täytyy nyt myöntää olevani puukorva. Nimittäin en onnistunut löytämään eroja Bluesoundilla striimatusta musiikista vs. läppäri ja härpäkkeet. Eroja pitäisi olla vaikka kuinka, mutta mitään  definitiivistä ja pysyvää en saa aikaiseksi, vaikka aina välillä tuntuu että eroja on. Kuuntelen montakin biisiä, aina välillä tulee fiilis että läppäriltä striimattuna yläpää olisi avoimempi tai tarkempi, mutta sitten kun toistan soittokertoja samoilla biiseillä, erot katoavat. 

Mitäpä näistä asioista sitten voi päätellä? Ainakaan näillä kuuntelusessioilla en omassa ympäristössäni kyennyt löytämään varmennettuja äänenlaadullisia eroavaisuuksia digitaalisen domainin puolella. Eli tällä tarkoitan DACin takana olevia digitaalisia laitteita, kuten striimereitä, tietokoneita, USB-johtoja, -siltoja jne. DAC onkin sitten tietysti täysin eri asia, ja niissä erot voivat olla hyvinkin suuria. 

Tälläkään kertaa en väitä, että julistaisin universaalin totuuden löydetyksi. Vaikka en nyt eroja havainnutkaan, en väitä etteikö niitä voisi olla. Eri ympäristöissä, erilaisissa laitteissa, jne. Erinomaisen mielenkiintoista olisi päästä kokeilemaan jotain oikein kunnon striimeriä, ja verrata saanko sen kanssa aikaan kuultavia eroja. 

Historiallisesti olen pärjännyt aika heikosti digitaalisen domainin puolen erojen löytämisessä. Aikoinaanhan testasin myös hifi-ethernetkytkintä, -kelloa ja kaapelia. Enkä onnistunut löytämään eroja. Olen jossain vaiheessa myös kokeillut huomaanko eroja langattoman verkon kautta toistettavasta NASsista vs. paikallinen levy, ethernet-kytkin laitteiden vieressä vs. parikymmentä metriä johtoa seinän sisällä jne. No cigar, näissäkään. 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s